”Tänker aktier hela tiden”

Succéfondbolaget Didner & Gerge hade ett nattsvart fjolår. Ska man lyckas som förvaltare får man inte tänka på så mycket annat än aktier, säger grundaren Henrik Didner i en intervju med Affärsvärlden.
”Tänker aktier hela tiden” - henrik-didner-700_binary_6952933.jpg

Henrik Didner har varit prenumerant på Affärsvärlden sedan år 1973. Han var då 15 år gammal “och förstod ganska lite”, säger han. Men han var intresserad av siffror. Redan som tolvåring kunde han utantill värdet på egna kapitalet i börsen alla större bolag.

– Om jag var en aktienörd? Ja, det har jag ju insett. Men det måste man vara för att bli en bra förvaltare. Det är lite tragiskt, men så är det.

Henrik Didner säger att han egentligen inte har så många andra intressen än aktier. Man måste tycka att aktier är så pass kul att man alltid går omkring och tänker på det, ett krav som ställs på alla förvaltare på Didner & Gerge.

– Vaknar man mitt i natten och bekymrar sig över en aktie ska man tycka att det är helt rimligt.

Under de 19 år som Henrik Didner och Adam Gerge själva styrde Didner & Gerges aktiefond, marknadens största Sverigefond, lyckades duon överträffa jämförelseindex alla år utom två. Under 2013 lämnade de över förvaltningen till Gustaf Setterblad och Adam Nyström. I går meddelades att Adam Nyström lämnar uppdraget på grund av familjeskäl.

Grundarna fungerar nu mest som bollplank till förvaltarna i de nu totalt fem fonderna. Strategin ligger dock fast. En viktig princip för att investera är att ha förtroende för företagsledningen och ägarna. En annan grundprincip är att bara titta på bolaget och dess möjligheter till vinsttillväxt inom tre till fem år, inte bry sig om konjunkturen eller vart börsen var på väg. En annan del är att lita på den egna idén, inte lyssna så mycket på vad aktieanalytikerna tyckte. Värderingen är mindre viktig, säger han, men p/e-talen fick inte vara för höga och det var viktigt att det fanns en potential i såväl vinstmarginal som p/e-tal.

Fjolåret blev i avkastningssynpunkt blev ett katastrofår. Sverigefonden tappade över 16 procent, de andra stora fonderna, Småbolag och Global, gick minus 7 respektive minus 6 procent – i samtliga fall betydligt sämre än jämförelseindex.

Henrik Didner säger att alla förvaltare har svaga år, det gäller även han själv, Adam Gerge och förebilden Peter Lynch, legendarisk förvaltare av Magellan Fund.

– Men kan ha ett dåligt år, man kan till och med ha två. Men går en fond dåligt tre år ska det finnas väldigt goda skäl. Då ska man förmodligen hålla på med något annat.

Detta är en kortversion av “Måste vara aktienörd för att lyckas”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.