Tårgas mot Hongkongdemonstranter

Hongkongpolisen använder tårgas och pepparsprej för att skingra demonstranter som trycker på för att nå fram till det lokala parlamentet.
Tårgas mot Hongkongdemonstranter - hongkong-demontration-700_binary_6961769.jpg

Sammandrabbningarna följde sedan regionens styrande råd uppmanat demonstranterna att upplösa protesterna.

De massiva gatuprotesterna handlar om ett lagförlag om att utlämna misstänkta brottslingar Fastlandskina. Meningen var att styrande rådet skulle debattera förslaget för andra gången under onsdagen, men ärendet ”flyttas till en senare tidpunkt”, som det formulerades, utan att något datum specificerades.

Matthew Cheung, ledare regeringsföreträdare i Hongkong, uppmanade sedan demonstranterna att sluta blockera viktiga platser och skingra sig.

– Jag uppmanar också medborgare som samlats att behärska sig så mycket som möjligt, att upplösas fredligt och att inte trotsa lagen, sade han i ett videosänt meddelande.

En miljon människor

Kort därpå kom rapporter om att stämningen hårdnat på gatorna och att polisen använde tårgas och pepparsprej för att skingra demonstranter som försökte ta sig fram till parlamentsbyggnaden.

Om beslutet att flytta fram debatten om lagförslaget var en följd av det hårda trycket från demonstranterna är oklart. Att motståndet mot lagförslaget är stort råder det däremot ingen tvekan om. Beskedet fick inte demonstranterna att skingra sig. I stället fortsatte talkörerna med det tydliga budskapet ekande mellan höghusen: dra tillbaka, dra tillbaka.

Den gångna helgen tågade uppemot en miljon människor på gatorna i protest och många företag har låtit anställda strejka för att sätta press på myndigheterna.

Demonstranterna får också stöd från stora bolag som är oroliga att lagen kan hota Hongkongs konkurrenskraft, rapporterar bland andra BBC.

”Ett land, två system”

Hongkong har ett separat rättssystem gentemot övriga Kina, tänkt att säkra dess status som ett handelsnav sedan överlämnandet från Storbritannien 1997. Lagen som skulle möjliggöra utlämningar av misstänkta brottslingar till Fastlandskina ses som ett brott mot den ordningen.

Den senaste tiden har missnöjet mot mer inblandning från Peking ökat. Regeringen i Fastlandskina har haft synpunkter på flera reformer, lagt sig i de lokala valen i Hongkong och anklagas för att ligga bakom försvinnandet av flera bokförläggare som är kritiska till den kinesiska regimen, bland andra svenske Gui Minhai.

Demonstrationerna mot att tillåta utlämningar ses som ytterligare ett sätt att slå vakt om Hongkongs oberoende enligt devisen ”ett land, två system”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets