Tecken på börsuppgång efter fallet

Virussmittan har spridit sig till världens börser som sjönk kraftigt under måndagen. Nu kan en liten rekyl komma. Men den stora frågan är vad som händer på längre sikt.

Stockholmsbörsen stängde på minus 4,3 procent under måndagen på grund av oron som virussmittan, och de flesta av världens stora börser gick samma väg. I USA tappade Dow Jones industriindex 3,6 procent, S&P 500 gick ned 3,4 procent och Nasdaqs kompositindex föll 3,7 procent.

– Nu finns indikationer på att det kan komma en liten rekyl i dag. De amerikanska börserna tros öppna med runt 0,8 procent upp. Det är ett normalt beteende när det är så här kraftiga fall, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

Hur det blir med den saken, och hur andra börser som den svenska reagerar, kan förstås ingen säga säkert.

– Mycket kan hända innan de amerikanska börserna öppnar.

Coronavirus redan i ekonomin

Men coronaviruset har påverkat det ekonomiska klimatet rejält. Robert Bergqvist berättar att han tar alfabetet till hjälp för att beskriva hur framtiden kan se ut. Ett V innebär en kraftig nedgång som följs på en snabb uppgång, förklarar han.

– Det är det mest optimistiska scenariot. Det är det börserna hoppas på.

Fast det tror han själv inte särskilt mycket på.

– Det mest troliga är ett U, med en mer utdragen avmattning. Det är en nedgång som inte innebär så stor dramatik, men med en osäkerhet på grund av återkommande virusutbrott och ett produktionsbortfall.

Det dystraste scenariot innebär bokstaven L, enligt Robert Bergqvist.

– Aktiviteten går ned och det tar lång tid innan den återkommer. Hela produktionskedjorna påverkas.

För dystert

Han vill inte tro att det ska behöva bli så, det är alltför dystert.

– Så länge folk inte blir av med sina jobb så finns pengarna kvar. Då kan man ta tillbaka bortfallet.

Nu kommer Robert Bergkvist hålla ögonen på tre saker, berättar han.

– Dels förstås själva virusspridningen. Vi har fått lugnande besked från Kina, men oron är större i Italien, Sydkorea och Iran. Dels också vad politiker och centralbanker gör. Dessutom kommer jag lyssna på vad företagen säger, om de vinstvarnar eller om produktionen påverkas mycket, säger Robert Bergqvist.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco