Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Telekom både i toppen och botten på börsen

2019-10-17 14:42
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen steg i likhet med flertalet europeiska börser i torsdagens handel med telekombolag i både toppen och botten efter en intensiv rapportmorgon.

Från både Storbritannien och EU kom bekräftelser på att ett brexitavtal träffats, dock med oklart innehåll och utan några omedelbara börsreaktioner.

Läs mer: Brexitavtal mellan EU och britterna klart

Vid 13-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,6 procent till nivån 1.687 med aktier för knappt 10 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen, medan tyska DAX och FTSE 100 i London avancerade omkring 0,5 procent.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande bekräftade strax före lunch att ett avtal nåtts. Detta ska nu godkännas av Europeiska rådet och Storbritanniens parlament.

Budskapet gav inte upphov till några större börsrörelser. Däremot steg pundet och euron, medan dollarn föll på valutamarknaden.

Stockholmsbörsen präglades av morgonens bolagsrapporter.

Ericsson var överlägsen etta med en uppgång på 7,5 procent, följd av Tele2 som steg 3,4 procent. Även Nokia fick draghjälp uppåt inför nästa veckas rapport och steg 3,3 procent.

Läs mer: Stark rapport från Ericsson - men farhågorna kvarstår

Ericssons höjde försäljningsmålet för 2020 och rapporterade ett resultat som var högre än väntat. Vd Börje Ekholm talade om en positiv trend i verksamheten och lyfte särskilt fram 5G som utvecklas starkare än vad bolaget vågat hoppas.

"Vår verksamhet inom Sakernas internet växer nästan dubbelt så snabbt som den uppskattade årliga marknadstillväxten på 20-25 procent", skrev vd:n.

Även Tele2:s resultat var bättre än marknaden räknat med. Det justerade ebitda-resultatet var 3 procent högre än i Infront Datas snittprognos och vd Anders Nilsson flaggade för tillväxt, höjd spartakt och lägre investeringar framöver.

Klar upp var det även för tre av de fyra storbankerna, som steg 0,6 till 1 procent. Svagast var Nordea med en marginell uppgång. Nätbanken Avanza lyfte över 12 procent efter en rapport som visade högre resultat och tillväxt än väntat.

Blekast för dagen av storbolagen var Telia, som tappade drygt 5 procent trots högre vinst och marginal än väntat. Ett inställt aktieåterköpsprogram och medgivande om att det blir svårt att öka kassaflödet framöver sänkte dock börshumöret.

Läs mer: Telia faller på börsen

Kvartalsrapporterna satte avtryck även i andra aktier.

I samma riktning gick Nederman, som redovisade god tillväxt av såväl vinst som marginaler. Aktien steg drygt 8 procent.

Upppåt var det även för Nobia och NGM-listade Kopparbergs, som båda har stor exponering mot Storbritannien. Nobia avancerade 3 procent och Kopparbergs 4,5 procent.

G5 Entertainment har den senaste månaden ökat aktiviteten i sociala medier och lanserat ett antal uppdatering av mobilspel, sade finanschef Stefan Wikstrand till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien steg 4,4 procent.

Andra rapportbolag som såg positiva kursreaktioner var norska PGS (upp 15 procent), Proact (plus 1,2 procent) och Vitec (upp 0,4 procent). NGM-listade Briox sjönk dock 4 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom