Telekom i omsättningstoppen på börsen

Stockholmsbörsen handlas strax ovan nollstrecket tisdagseftermiddagen. En eventuell affär i telekomsektorn skickar två aktörer åt skilda håll.

SIX Generalindex var klockan 14.19
upp 0,2 procent till 537 och OMXS30-index ökade 0,1 procent till 1.703. Omsättningen var 8,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 12,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Nokia bekräftade i morse att de
för långtgående samtal med Alcatel-Lucent som kan innebära ett bud på hela bolaget. Credit Suisse beräknar att prislappen på Alcatel-Lucents mobila tillgångar ligger i intervallet 2,0-2,5 miljarder euro. Nyheten fick ett surt mottagande på börsen som handlar ned aktien 3,9 procent.

Nyheten fick istället fart på
Ericsson som är upp 1,4 procent som dagens mest omsatta aktie. Inför bolagets årsstämma klargjorde Ericsson-vd:n Hans Vestberg att en eventuell affär inte är något Ericsson fokuserar på, men att det följer de senaste årens mönster i branschen.

“För tio år sedan fanns det
kanske 15 konkurrenter. Nu är det fem, och snart kanske det då är nere på fyra”.

“Jag tror att den här
industrin är i enorm transformering och kan konstatera att det är så här den här industrin fungerar Det känns naturligt att alla letar efter sin nisch och sedan försöker hitta sin skalfördel. Det finns säkert logik i den här affären”, säger han.

Medicinteknikbolaget Elekta stiger
6,4 procent efter att ha mottagit en order på flera av Elektas mest avancerade strålbehandlingssystem Versa HD samt uppgraderingar av flera befintliga system samt betydande inköp av mjukvara och fleråriga serviceavtal.

Medivir handlas 5,5 procent högre.
Partnern Johnson & Johnson släppte inför den amerikanska börsöppningen sina delårsresultat i vilka det framgick att försäljningen av hepatit C-läkemedlen Olysio/Sovriad backat under kvartalet. Försäljning av Olysio, som utvecklats av Medivir, gav 129 miljoner kronor i royalty till det svenska bolaget för perioden.

Kvar i läkemedelssektorn ses Sobi
3,1 procent högre efter att bolaget fått särläkemedelsklassning i Schweiz för en läkemedelskandidat mot hemofili A.

Sintercast serieproduktion steg
med 18 procent i årstakt under det första kvartalet 2015. Produktionen i mars uppgick till 2,2 miljoner motorekvivalenter. Aktien är upp 3,6 procent.

Index                     

Senast 

I dag %

I år %

SIX Generalindex             

537    

+0,2   

+17,8

OMX Stockholm 30           

1.703     

+0,1   

+16,3

SIX Return index             

987    

+0,2   

+19,5

SIX Sverige cykliskt 15      

494    

+0,1   

+24,1

SIX Sverige defensivt 15     

524    

+0,2   

+16,5

SIX Volatilitetsindex       

15,2    

+0,2    

-2,5

 

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.