Telenor misstänks för mutaffär i Uzbekistan

Telenor misstänks för en mutaffär i Uzbekistan, liknande den som fick Telia Soneras tidigare ledning på fall. Det rapporterade Sveriges Radio i helgen med hänvisning till den norska tidningen Klassekampen.

Telia Sonera ska via mellanhänder ha betalat över två miljarder kronor i misstänkta mutor till presidentdottern Gulnara Karimova. Nu visar det sig att norska Telenor via sitt bolag Vimpelcom ser ut att ha gjort samma sak.

De nya dokumenten tyder på att Telenorledningen kan ha undanhållit sanningen kring affärer i Uzbekistan, som klassas som ett av världens mest korrupta länder.

Telenor äger en tredjedel av Vimpelcom, som sedan några år är en storspelare på den uzbekiska mobilmarknaden.

Telenors kommunikationschef, Glenn Mandelid, säger till Ekot att Telenor har nolltolerans för korruption, även i de företag man är delägare i, som Vimpelcom.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.