Telenors aktie faller efter inställd Asienfusion

Telenor föll drygt 6 procent i fredagens öppningshandel i Oslo efter att den norska teleoperatören och Malaysias största teleoperatör Axiata lagt ner diskussionerna om en fusion.
Telenors aktie faller efter inställd Asienfusion - telenor-700_binary_6954445.jpg

Ett styrelsemöte hos Axiata på fredagen renderade i att den planerade affären med Telenor ställs in, enligt Bloombergs källor.

Enligt pressmeddelandet från Telenor rör det sig dock om ett gemensamt beslut.

“De senaste fyra månaderna har båda parter ägnat sig åt genomlysning för att färdigställa transaktionsavtal i det tredje kvartalet 2019. På grund av vissa svårigheter kring den föreslagna affären har parterna nu enats om att avsluta diskussionerna”, skriver Telenor om affären, som aviserades i maj i år.

Bland de problem som tillstött i affären finns de farhågor som rördes upp på högsta politiska nivå. Malaysias premiärminister, Mahathir Mohamad, har ifrågasatt planerna mot bakgrund av risken för nedskärningar av arbetstillfällen. Samtidigt har andra friare öppnat för att lägga bud på Axiatas basstationsnätverk, enligt nyhetsbyrån.

“Båda parter ställer sig fortsatt bakom motiven till den föreslagna transaktionen och utesluter inte en framtida affär”, skriver Telenor.

Affären skulle ha skapat en enhet med 300 miljoner kunder och omkring 13 miljarder dollar i omsättning.

Telenor skulle ha klivit in som ägare av 56,5 procent av det nya bolag som hade uppstått vid en affär. Den norska teleoperatören uppgav sig se möjliga synergieffekter på omkring 5 miljarder dollar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.