Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Teliahärvan: Ex-vd pekar på styrelsen

2018-10-02 14:23
Telias förre vd Lars Nyberg. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Telias förre vd Lars Nyberg svär sig fri från att han kunde ha utrett vem telekombolaget faktiskt gjorde affär med i Uzbekistan. Men Nyberg hade både insikt, individuellt ansvar och brydde sig inte, anser åklagaren som åtalat honom.

Styrelsen fattade beslutet 2007 att gå in i Uzbekistan. Därför var det styrelsens beslut att åtgärda affären om det nu framkom att det kunde vara något fel på den, förklarade Nyberg när han förhördes på nytt i Stockholms tingsrätt i målet om de misstänkta miljardmutorna.

Nyberg utfärdade fullmakter och skrev under avtal - men det var hans underordnade som kunde detaljerna, hävdade han.

– Jag kan inte sitta och gå igenom alla papper. Det kallas bolagsstyrning, sade Nyberg.

Åklagaren Gunnar Stetler frågade i detalj vad Nyberg visste om den lokala partnern, och vad han vidtog för åtgärder när Svenska Dagbladet (SvD) och delägaren Banco Fonder 2008 uppmärksammade honom på att Telia misstänktes göra affär med presidentfamiljen.

– Jag gick till styrelsen, sade Nyberg.

Den hade bara några månader tidigare, innan Nyberg anställdes, fattat beslutet att gå in i Uzbekistan fastän den inte visste vem bolagets partner var. Det var därför styrelsens sak att reda ut eventuella problem.

Men att bara peka på styrelsen och andra i koncernledningen räcker inte, anser åklagaren.

– Nyberg har ett individuellt ansvar, säger Stetler till TT.

Tidigare vd:n svarade åklagaren att han varken beordrade någon ny utredning av vem den lokala partnern var, eller rekommenderade styrelsen att göra det. Nyberg var med andra ord likgiltig, anser Stetler.

Lars Nyberg står åtalad tillsammans med två andra tidigare Teliachefer misstänkta för grov bestickning - mutbrott - av den uzbekiske förre diktatorns dotter Gulnara Karimova. De tre nekar till brott. Sammanlagt uppgår de påstådda mutorna till omkring 3 miljarder kronor, de största belopp i ett sådant sammanhang som prövats i svensk domstol.

I en artikel i SvD 2008 säger Nyberg att han inte kan veta om Telia i praktiken gjort en affär med Islam Karimov. Han svarar: "De här bolagen är oftast privatägda. Även om jag vet vem som är den formelle ägaren vet jag inte vem som är förmånstagare i nästa led."

Åklagaren frågade i rättssalen om Nyberg var korrekt citerad.

– Det kan jag inte minnas, men jag skulle kunna säga samma sak i dag, svarade Telias förre vd.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom