Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tencent-grundaren Pony Ma: Risk för ett kallt tech-krig

2019-05-22 14:43
Foto: Imagine China/REX/TT

Internetentreprenören "Pony" Ma Huateng, som är grundare av och ordförande i nätkonglomeratet Tencent, anser att det föreligger risk för ett "kallt tech-krig" och att Kina måste investera inom utveckling för att inte riskera att hamna i lösan sand.

"Vi har kommit att oroas av att handelskriget ser ut att utveckla sig till ett tech- och vetenskapskrig", sade han i ett oväntat anförande för anställda vid Tencents globala partnerseminarium på onsdagen enligt det lokala mediet 36kr.

"Om vi inte fortsätter bedriva hårt arbete inom forskning och utveckling riskerar vi att stå med en digitalekonomi uppbyggd på lösan sand", sade Ma Huateng i sitt anförande.

Efter att USA satte upp Huawei på sin svarta lista över bolag som påstås utgöra säkerhetshot rasade flera av bolagets europeiska och amerikanska leverantörer inom chipteknik, något som satte ljuset på Kinas egen innovationskraft inom högteknologisk utveckling.

"Pony" Ma menade dock att Tencent satsar hårt inom området.

"De senaste två åren har Tencent i ökad grad etablerat forskningslaboratorier för utveckling av AI, kvantdatorer och robotik", sade han.

Inom de närmaste två till tre åren kommer över en miljon apparater per kvadratkilometer i vissa provinser i Kina att vara anslutna till internet. Därigenom ska en industriell effektivitet som hittills varit fjärran göras möjlig. Men det sätter också press på bolag som Tencent, sade ordföranden, som propagerade för det regimstödda programmet "One Machine Tour".

Programmet ska stärka den kinesiska infrastrukturen för möjliggörandet av ett kommersiellt sakernas internet (internet of things) genom molnteknologi och artificiell intelligens (AI).

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom