”Tencent tar andelar”

Mikael Sens förvaltar Handelsbanken Kinafond. För Affärsvärlden berättar han om nya investeringar med potential - och vilka han har gått ur.

Tencent är fondens största innehav, men aktiekursen har backat på senare tid, varför?

– Värderingen blev en smula ansträngd. 40 procent av bolaget består av spel och marknaden är orolig för att den delen kommer gå trögare framöver, delvis på grund av nya regleringar. Men vi ser att Tencent tar marknadsandelar här. Kärnan i bolaget är dock superappen Wechat med social networking och massvis med andra tjänster. Med 1,1 miljard användare har Wechat blivit ett oumbärligt verktyg i kinesernas liv och appen sprids snabbt även utanför Kina, även om Facebook har kopplat greppet om exempelvis Indien. Kineser tillbringar cirka fyra timmar om dagen på internet, två av dem är på Tencents olika plattformar, vilket bland annat möjliggör för kraftigt växande reklamintäkter. Tencent har också en hyfsat aggressiv förvärvsstrategi, och äger exempelvis 40 procent av Epic Games som utvecklat och driver det globalt superpopulära spelet Fortnite och har även köpt in sig i Snapchat.

Varför har ni minskat i Alibaba?

– Den kinesiska aktiemarknaden har varit mycket skakig de senaste månaderna, Alibaba klarade sig bra initialt. Vi sålde lite för att förekomma andras vinsthemtagningar. Nu står Alibaba för 8 procent av fonden, tidigare var det 10 procent. Men vi gillar bolaget strukturellt. E-handel står för 20 procent av retail i Kina, att jämföra med 9 procent i Sverige. Nu har Alibaba ett koncept som heter New Retail, och Tencent ett liknande koncept som heter Smart Retail. I båda fall samarbetar de med fysiska butiker. Man har en app via internetbolagen och vissa grejer finns i butik, andra skickas hem – kunden bestämmer själv. En annan tanke är att skippa kassan helt. Man går in i affären, lägger ner varor i korgen och går ut, därefter dras pengar från kontot, ett koncept som påminner om Amazon Go.

Vilket är ert nyaste innehav i Kinafonden?

– Han’s Laser som är ledande i Kina på laserteknologi – märkning, svetsning och skärning. Deras aktie kan lida lite i närtid eftersom fabriksinvesteringar kan gå ner på grund av handelskriget. Generellt kommer privata investeringar att gå ner i Kina men regeringen kommer försöka hålla i gång ekonomin genom fler infrastrukturinvesteringar och sänkta inkomstskatter. Även penningpolitiken håller på att läggas om. Även om man ska vara försiktig med mindre aktörer inom internetsektorn i Kina, eftersom drakarna är så otroligt starka, har vi investerat i bland annat Momo Inc, som fokuserar på livestreaming och egna kanaler där man kan följa privatpersoner. De är också verksamma inom dejtingområdet och har nyligen köpt den mest använda dejtingappen Tantan för unga vuxna.

En av de stora drivkrafterna för halvledarbolagen är elbilen. Hur står sig fondens tredje största innehav Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation TSMC på den globala marknaden?

– Med kunder som Qualcomm, Nvidia och Mediatek är TSMC klart störst i världen på tillverkning av halvledare. Trots konkurrens från bland annat Samsung och kineser verkar bolagets marknadsposition förstärkas just nu.

Med tanke på uppblossande handelskrig, är det stora utflöden ur fonden?

– Ja, men i fjol hade vi också stora inflöden. Då låg det förvaltade kapitalet på nästan 4 miljarder kronor, en ökning på 3 miljarder kronor och nytillkomna kunder är mer lättrörliga. Trump säger sig vilja skydda jobben i USA. Samtidigt finns en irritation kring påstådda teknologistölder och immateriella rättigheter. Något som den kinesiska regeringen har tillåtit, eller åtminstone inte lyckats stävja. Inom vissa sektorer måste man dock ingå ett joint venture med ett inhemskt bolag, på det sättet tvingar man fram en teknologiöverföring. Den här frågan är komplicerad och viktig att förstå.

Mikael Sens

Förvaltar: Handelsbanken Kinafond.

Förvaltat kapital: 3 miljarder kronor.

Avkastning i år: cirka 5 procent.

Avkastning 3 år: cirka 68 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.