Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Terminer pekar mot bruten uppgångssvit

2018-05-15 15:21

Terminerna för de stora börsindexen i USA indikerar en tisdagsöppning i rött på det amerikanska börserna efter åtta uppgångsdagar.

Amerikanska räntor har stigit på tisdagen, liksom dollarn. USA:s president Donald Trumps överraskande vändning om det kinesiska telekombolaget ZTE håller fortsatt förhoppningarna om minskade handelsspänningar vid liv. Samtidigt sade USA:s handelsminister Wilbur Ross på måndagen, enligt media, att trots 30 timmars förhandlingar med företrädare för Kina är gapet länderna emellan fortfarande stort.

Vid 13-tiden på tisdagen stärktes också dollarn markant mot euron sedan IMF i en rapport upprepat att det finns nedåtrisker framöver, inte minst vad det gäller de finansiella marknaderna.

Amerikansk detaljhandelsdata en timme före börsöppning visade något sämre försäljningssiffror i april än väntat exklusive bilar. Federal Reserve New Yorks index över aktiviteten i tillverkningsindustrin låg i stället över förväntan. USA-terminerna backade efter siffrorna. Räntor och dollar visade fortsatt styrka.

Klockan 15 hade terminerna för Dow Jones industriindex och det bredare S&P 500 backat 0,6 procent och teknikorienterade Nasdaq var ned 0,9 procent.

Måndagens börser i USA tappade fart efter tidiga uppgångar för att sluta en bit över oförändrade nivåer. I tisdagens Asienhandel backade börserna. Svagast för dagen var Hongkongbörsen, även Tokyobörsen var något ned. På europeisk front har börserna haft en blandad utveckling, med tidvis stöd från euroförsvagningen i spåren av IMF-rapporten.

På råvarumarknaden har basmetallerpriserna svängt kraftigt på tisdagen, drivna av dollarrörelser och statistik från Kina. Brentoljan handlades till de högsta nivåerna på tre och ett halvt år under dagen.

I den amerikanska förhandeln sjönk byggvaruhuskedjan Home Depot knappt 3 procent efter en kvartalsrapport med något lägre försäljning än väntat.

Tesla var också ned runt 3 procent till 282:80. Morgan Stanley har sänkt sin riktkurs på Tesla med nästan 30 procent, från 376 till 291 dollar. Banken har dragit ned sina prognoser för elbilstillverkarens marginaler och har samtidigt höjt sitt estimat för hur mycket pengar Tesla eventuellt kommer att försöka få in via en nyemission.

Spotify backade nära 2 procent till drygt 157 dollar. Loop Capital har inlett bevakning av Spotify med säljråd och en riktkurs på 120 dollar och pekar på att Spotify ännu inte är något Netflix.

Agilent Technologies, som tillverkar lösningar för bioteknisk analys, sjönk 7 procent efter en kvartalsrapport sen måndagskväll som visade ett resultat i linje med analytikerkonsensus.

På tisdagens fortsatta USA-agenda finns lagerdata för mars, försäljning befintliga bostäder april och NAHB husmarknadsindex för maj klockan 16.00. Dessutom ska Fed-kandidaterna Richard Clarida, som är nominerad till vicechef, och Michelle Bowman utfrågas av senatens bankutskott med början klockan 16.00 och Fed-ledamoten John Williams håller tal klockan 19.00. I kväll kommer också inofficiella amerikanska lagerdatasiffror.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom