Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Teslas aktie faller efter Musks guidning

2019-01-18 12:19
Foto: Ringo H.W. Chiu/AP/TT

Teslas mål för innevarande kvartal är att kunna visa en mycket liten ("tiny") vinst, genom att leverera dyrare varianter av bilen Model 3 till Europa och Asien.

Det skriver vd Elon Musk i ett brev till bolagets anställda som publicerats på Teslas blogg, där han också skriver att Tesla enligt preliminära siffror gick med vinst under fjärde kvartalet - dock en mindre vinst än under närmaste föregående kvartal.

Framöver är det nödvändigt att göra framsteg i arbetet med att producera billigare varianter av Model 3, understryker Teslachefen. Bolagets billigaste erbjudande är i dagsläget en variant av Model 3 som har medellång räckvidd och kostar 44.000 dollar. Att sälja bilar till ett lägre pris blir enligt Elon Musk än viktigare efter halvårsskiftet, då en skattelättnad för amerikanska köpare halveras.

Personalneddragningen med 7 procent ska enligt Elon Musk genomföras samtidigt som produktionstakten för Model 3 skruvas upp.

"Även om vi gjort stora framsteg är våra produkter fortfarande alltför dyra för de flesta människor", skriver han.

Högre volymer och förbättringar av tillverkningsdesignen beskrivs som avgörande för om Tesla ska nå de skalfördelar som krävs för att tillverka Model 3 med standardräckvidd och standardinteriör, och sälja bilarna för 35.000 dollar.

Teslas aktie hade i förhandeln vid 12-tiden backat drygt 7 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom