Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Teslas aktie stiger efter undantag från kinesisk bilskatt

2019-08-30 13:27
Foto: Jae C. Hong/TT

Den amerikanska elbilstillverkaren Tesla kommer att undantas från Kinas bilskatter, framgår av dokument publicerade av Kinas industridepartement.

Biltillverkarens samtliga modeller finns med i en undantagslista på industridepartementets hemsida. Undantaget innebär i klarspråk att priserna på Teslas bilar kommer bli lägre för kinesiska konsumenter.

Tesla höjde nyligen priserna i landet efter att den lokala valutan, yuan, devalverats och tappat i värde mot amerikansk dollar. Bolagets verksamhet i landet hotas dessutom likt konkurrenterna av de importtariffer som tillkännagavs av Kina på fredagen i förra veckan, en konsekvens av den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina. Ytterligare prishöjningar kan därmed vänta, enligt Reuters källor.

Försäljningen av bilar i Kina har varit på stadigt nedåtgående sedan ett drygt år tillbaka. 13 av de senaste 14 månaderna i statistiken har noterat svagare försäljning ställt mot jämförbar månad föregående år. Vikten av en stark Kinamarknad har växt för Tesla, vars fabriksbygge i Shanghai snart ska stå klart för att öppna produktion. Vd:n och grundaren Elon Musk var i Kina innevarande vecka och bolaget genomför just nu en marknadsföringsoffensiv i landet.

Teslas aktie steg nära 4 procent i den tidiga amerikanska förhandeln.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom