Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Thedéen: Tillnyktring bland bostadsutvecklarna

2018-07-05 11:11
Erik Thedéen. Foto: FI

Den gängse affärsmodellen för nyproduktion gick oerhört bra så länge som bostadspriserna steg, men har visat sig svår när priserna har sjunkit, sade Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen.

Affärsmodellen, där bostadsköpare tecknar ett kontrakt om att köpa en bostad till ett givet pris och flytta in om ett till två år, är svårare i dag, sade Erik Thedéen vid en utfrågning hos Svenska Dagbladet i Visby på torsdagen.

"Det gick oerhört bra när priserna gick upp, men när priserna går ned är den affärsmodellen väldigt svår", sade han.

Han sade att affärsmodellen för nyproduktion drevs på en i "osund riktning" så länge som priserna steg, med spekulanter som såg möjligheter att tjäna pengar.

"Nu får vi en tillnyktring", sade han.

Han sade också att bostadsutvecklare och fastighetsmäklare borde ha sett de spekulativa inslagen och varnat för dem när allt gick bra.

Erik Thedéen upprepade att han oroar sig mest för hushållens skulder och bolån, där Sverige ofta sticker ut internationellt som det mest extrema landet när det gäller saker som bostadspriserna utveckling och ökning i skuldsättning. Han sade också att han oroar sig allt mer över den kommersiella fastighetssektorn, där Sverige också börjar märka ut sig internationellt.

Han sade att den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige just nu är inne en väldigt positiv spiral, där yielden går ned, priserna upp och vakansgraderna sjunker.

"Då kryper det in i medvetandet att riskerna inte är så stora som man trodde och risken är att det är då som det vänder", sade Erik Thedéen och tillade att nedgångar på den kommersiella sidan går mycket snabbare än på bostadsmarknaden på grund av en snabbare omsättning.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom