Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Thomas Jisander döms till fängelse

2018-12-28 11:52
Thomas Jisander, med sin advokat Tavi Tuula, i Göteborg 2017.

Thomas Jisander döms av Göteborgs tingsrätt till fängelse i fyra år för försök till grovt bedrägeri samt grovt bokföringsbrott.

Thomas Jisander var för 20 år sedan en av huvudpersonerna i den uppmärksammade Trustorhärvan.

1997 fick den så kallade Trustorhärvan stor uppmärksamhet, när det uppdagades att flera hundra miljoner kronor hade förts från investmentbolaget Trustor till konton utomlands.

Thomas Jisander, som i dag heter något annat, dömdes 2009 till fängelse för inblandning i härvan, ett straff han har avtjänat.

Nu döms han till fyra års fängelse av Göteborgs tingsrätt. Enligt domen är det bevisat att Jisander tillsammans med en man i 40-årsåldern, som också döms till fyra års fängelse, försökt få ett lån på omkring 120 miljoner kronor från norska Eksportkreditt via ett bolag skrivet i Göteborg. Genom att lämna osanna uppgifter försökte de få det norska bolaget att bevilja lånet, framgår av domen.

Jisanders försvarsadvokat Taavi Tuula säger att det troligen kommer att bli en överklagan.

– Jag har inte hunnit tala med honom ännu, men jag gissar att han kommer att vilja överklaga domen. Jag kan konstatera att de inte har accepterat min klients invändningar utan gått helt på åklagarens linje, säger han.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom