Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Thule köper barnvagnstillverkare

2011-05-31 10:34

Last- och packtillbehörsföretaget Thule köper ett kanadensiskt företag - som tillverkar barnvagnar. Det är den första affären i bolaget sedan Nordic Capital tog över som dominerande ägare för ett halvår sedan.

Takräcken och taxboxar och cykellastsystem för bilar.

Det är kanske vad Malmöföretaget Thule med en årlig omsättning på cirka 6 miljarder kronor är mest känt för.

Från tisdagen tillkommer ett nytt affärsområde, sportiga barnvagnar och släpvagnar för cyklar.

Det nya affärsområdet är resultatet av att Thule, som sedan i december helt kontrolleras av riskkapitalbolaget Nordic Capital, med partnern Robert Andreen, på tisdagseftermiddagen svensk tid undertecknade ett avtal om att köpa Kanadaföretaget Chariot Carriers Inc.

Köpesumman är hemlig men det köpta bolaget omsätter enligt information från Thule cirka 160 miljoner kronor årligen.

- Men det är ett lönsamt företag och det handlar om det mest ledande varumärket för aktiva föräldrar som vill ha det bästa. Man har gjort några smarta lösningar med bland annat stötdämpningen, säger Magnus Welander, koncernchef för Thulegruppen.

Chariot Carriers grundades i mitten av 1990-talet. Bolaget tillverkar sportiga barnvagnar, så kallade babyjoggers, och släpkärror som kan kopplas efter cyklar. Det kanadensiska bolaget har en grön miljöprofil, var fram till i morse familjeägt och sätter enligt utfästelserna på hemsidan en ära i att hålla reservdelar för alla produkter som bolaget har tillverkat.

- Man kan bygga till barnvagnarna efter hand och det servicekonceptet passar oss bra, säger Magnus Welander och tillägger att ”Vi har varit på gemensamma mässor och har funnit varandra.”
 
Säljare är bröderna Dan och Chris Britton samt vd:n Pierre Doyon.

Varför säljer de?
- En av bröderna vill stiga av och göra annat, säger Magnus Welander.
 
Bolagets produkter utvecklas och designas i den kanadensiska hockeystaden Calgary.

Tillverkning sker i Kanada och i Kina. Bolaget uppges vara ”Marknadsledande inom sin kategori i Nordamerika och på flera europeiska marknader”.

Enligt Thule passar Chariot Carriers in i bolagets produktmix som fram till nu inte har innehållit vare sig barnvagnar eller cykelsläp.

"Vi har haft ögonen på Chariot under en längre tid. Det är ett genuint och konsumentnära familjeföretag med en överlägsen produkt som säljs på en bred internationell marknad. Thule Group och Chariot har samma filosofi om smarta lösningar för en aktiv livsstil. När vi fört diskussioner och jämfört hur vi ser på marknaden och oss själva har vi sett slående likheter vilket självklart känns som en enorm styrka", säger Magnus Welander, koncernchef för Thule Group enligt ett pressmeddelande som Affärsvärlden har tagit del av.
 
Hur passar det här ihop med takboxar och takräcken?
- Taxboxar står numer bara för en tiondel av försäljningen. Sedan några år har vi aktivt börjat marknadsföra bland annat väskor, säger Magnus Welander.

Thules 4 affärsområden

1. Vehicle Solutions med takräcken och takboxar med mera som säljer för två miljarder kronor ( 2009).
2. Vehicle Solutions North America, med takräcken och boxar för nordamerikamarknaden som säljer för 800 miljoner kronor (2009)
3. Carry Solutions, med data- och kameraväskor samt ryggsäckar och väskor. 1 miljard kronor (2009)
4. Towing Solutions, dragkrokar och släpkärror och små takräcken. Säljer för 1,8 miljarder kronor (2009)

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom