Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Thyssenkrupp planerar nyemission och säljer stålverk

2013-12-02 08:01

Thyssenkrupp planerar en nyemission med ett värde motsvarande upp till 10 procent av bolagets börsvärde. Det tyska stålbolaget tar in kapital även via en försäljning av stålverket i USA.

Tidpunkten för kapitalanskaffningen är beroende av förutsättningarna på kapitalmarknaderna, sade Thyssenkrupp-ledningen i helgen. Bolaget har börsvärde på cirka 9,9 miljarder euro.

För att stärka sin balansräkning avyttrar bolaget sitt stålverk i Alabama för 1,55 miljarder dollar. Köparna, Arelormittal och Nippon Steel, har som en del av överenskommelsen åtagit att köpa stål från Thyssenkrupps stålverk i Brasilien.

Thyssenkrupp avslutar även alla finansiella relationer med Outokumpu. Thyssenkupp säljer sitt innehav av 29,9 procent av aktierna i det finländska stålbolaget, en transaktion som väntas föra med sig en reaförlust på över 270 miljoner euro, enligt besked från bolagsledningen. Aktierna i Outokumpu var en del av affären när Outokumpu i fjol köpte Inoxum av Thyssenkrupp.

Thyssenkrupps nettoförlust för räkenskapsåret som avslutades i september uppgick till 1,4 miljarder euro, enligt bokslutet som också offentliggjordes under helgen. Det var bolagets tredje helårsförlust i rad. Bolaget siktar på att rörelsevinsten, exklusive engångsposter, för kvarvarande verksamheter ska uppgå till 1 miljard euro under innevarande räkenskapsår.

Kursen i Thyssenkrupp väntas sjunka på måndagen, baserat på noteringar i den tyska införhandeln.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom