Tieto går samman med Evry

It-tjänsteföretaget Tieto går samman med norska Evry och bildar företaget Tietoevry.
Tieto går samman med Evry - tieto-affarsvarlden-700_binary_6875053.png

Aktieägarna i Evry får betalt med dels 0:12 Tieto-aktier per Evry-aktie och dels 5:28 norska kronor kontant.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Budet motsvarar 35:48 norska kronor per Evry-aktie. Det innebär en premie på 15 procent jämfört med måndagens stängningskurs på 30:75 norska kronor på Oslobörsen.

Evry-aktieägarna kommer att få cirka 37,5 procent av ägandet i det sammanslagna bolaget och en total säljlikvid på ungefär 200 miljoner euro. Sammantaget väntas 44,3 miljoner nya Tieto-aktier ges ut i samband med sammanslagningen.

Årliga kostnadssynergier om 75 miljoner euro har identifierats, uppges det.

Det sammanslagna företaget kommer att ha årliga intäkter på närmare 3 miljarder euro och 24.000 anställda. De två företagen anser sig komplettera varandra väl ut ett geografiskt perspektiv, ett erbjudandeperspektiv och ett kundperspektiv. Bolagen har framförallt verksamhet i Norge, Finland och Sverige.

Företagen uppger sig ha fått stöd från de största aktieägarna i Tieto och Evry. Affären kräver sedvanliga godkännanden av myndigheter och aktieägare.

Extrastämmor väntas äga rum senast i september. Affären väntas slutföras under det fjärde kvartalet 2019, eller senast under det första kvartalet 2020.

Efter samgåendet väntas Apax, som för närvarande är den största aktieägaren i Evry, bli det sammanslagna bolagets största aktieägare med en ägarandel på cirka 20,4 procent. Tietos största aktieägare Cevian och Solidium kommer att äga omkring 9,4 procent respektive 6,3 procent.

Kimmo Alkio ska bli vd för det sammanslagna företaget. Från Tieto-håll kommer förslaget att Tomas Franzén blir styrelseordförande för det nya bolaget.

Av de identifierade synergierna på 75 miljoner euro ska 60 procent ha uppnåtts vid slutet av 2021 och 90 procent vid slutet av 2022. Företagen bedömer att engångskostnaderna vid 2022 kommer att ha uppgått till 120-140 miljoner euro.

Tietoevrys aktie kommer att vara noterade i Helsingfors, Stockholm och Oslo.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets