Tillväxtraket Vitrolife har mer att ge

Konstgjord befruktning har blivit en modern guldgruva. Lilla uppkomlingen Vitrolife platsar numer på storbolagslistan.

KÖP. Betänk för ett ögonblick att ett börsbolag som förra året omsatte 856 miljoner kronor värderas till 10,9 miljarder kronor. För varje krona i intäkt betalar alltså investerare nästan 13 gånger så mycket. Är det rimligt? blir den naturliga följdfrågan. Särskilt mot bakgrund av att förhållandet mellan vinsten och börsvärdet för det aktuella bolaget, den Göteborgsbaserade experten på konstgjord befruktning, Vitrolife, är än mer osannolikt. Fjolårets vinst efter skatt slutade på 191 miljoner kronor, vilket betyder att varje krona i vinst värderas till 57 kronor av börsen.

Dyrt? Ja, i jämförelse med börsen som helhet där varje vinstkrona betalas ungefär till en tredjedel av Vitrolife-nivån. Men nej, inte i jämförelse med and­ra nischade svenska medicintekniska bolag som befinner sig i likartade ”pole positions”.

Rörelsemarginalen under det första kvartalet i år klättrar igen och uppgick till 39 procent, vilket är högre än under hela fjolåret.

Risken för tillfälliga bakslag finns naturligtvis kvar. Men när skalfördelarna nu börjat påverka bolagets lönsamhet i positiv riktning, och om bolaget efter 57 kvartal i rad med tillväxt ser en fortsatt långvarig tillväxt framför sig, blir det plötsligt svårare att tvivla. Lägg sedan till att de indiska och kinesiska marknaderna skjuter ytterligare fart, så är aktien till och med billig, trots p/e-tal på 44 och 35 för i år och nästa år. Riktkurs på ett års sikt, 610 kronor.

Det här är en nedkortad version av analysen Tillväxtraket med mer att geKonstgjord befruktning har blivit en modern guldgruva. Lilla uppkomlingen Vitrolife platsar numer på stor­bolagslistan. Och aktien har mer att ge.. Prenumeranter kan läsa genom att trycka på länken.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets