Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tio år lång guldfest väntas fortsätta

2011-07-21 06:49

För tio år sedan var guldpriset i botten. Sedan har det stigit stadigt år efter år och är nu värt mer än sex gånger så mycket. Och många tror att det fortsätter uppåt.

- Det är fortfarande rea på guldet. Det kanske kommer en eller två priskorrigeringar nedåt i höst, men sedan kommer det att dra uppåt igen, säger Christer Granath, vd för Guldcentralen i Solna till Dagens Industri.

Guldcentralen handlar med gultackor i vikter från 2 gram till 12,5 kilo. Företaget ägdes tidigare av den svenska riksbanken, men  ägs i dag av det norska KA Rasmussen, som smälter ned begagnat guld.

Christer Granaths förklaring till att gul är så populärt bland investerare är den europeiska skuldkrisen.

- EU skjuter medlemsstaternas statsfinansiella problem framför sig i stället för att lösa dem. Krisen i Grekland är bara en sommarbris jämfört med var vi står inför om Italien, Spanien och Portugal får samma problem, säger Christer Granath.  

Handelsbanken  är en stor aktör i handeln med råvarucertifikat. Den senaste månaden har försäljningen av guldcertifikat ökat med 20 procent den senaste månaden.

Och kunderna köper både ”bull- och bear”-certifikat.

- Lika många av våra kunder som tror på en fortsatt uppgång spelar på en nedgång, säger Handelsbankens råvaruchef Magnus Strömer till Dagens Industri.

Han tror att de som spelar på en nedgång kommer att ta hem sina vinster ganska snabbt, medan de som tror på en uppgång ligger kvar en längre tid.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom