Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tips för studenter på bostadsmarknaden

2019-01-28 07:47
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Den vikande bostadsmarknaden märks inte av i klassiska studentstäder som Lund och Uppsala. Där har priserna i stället ökat på enrumslägenheter. Sparekonomen Claudia Wörmann guidar studenter hur man ska agera kring frågor som köpa eller hyra lägenhet i andra hand.

En sammanställning från Länsförsäkringars fastighetsförmedling över kostnaden för enrumslägenheter 2018 visar att priserna fortsatte stiga i stora delar av landet. I klassiska studentstäder som Lund och Uppsala låg genomsnittspriset på en etta på drygt 48|000 kronor per kvadratmeter, vilket i Lund innebar en ökning med sju procent.

SBAB:s sparekonom Claudia Wörmann spårar de höga prisnivåerna till 2010, då kravet på kontantinsats vid köp av bostad infördes.

– De som inte hade råd att betala kontantinsatsen för en större lägenhet köpte i stället en etta. Då började utvecklingen med att små lägenheter steg i pris.

I ett flertal andra studentstäder har däremot priserna sjunkit i linje med den övriga utvecklingen på bostadsmarknaden. Claudia Wörmann ser köp av bostad som en bra lösning för studenter i många fall, förutsatt att man har kapital för det.

– Nu har ju inte alla den möjligheten, och i en idealisk värld tycker jag inte att en student ska ha en massa skulder, men har man råd så är det ett bättre alternativ än att hyra i andra hand.

Att hyra i andra hand kan ofta kan leda till dyrare månadskostnad än att köpa en bostad, och det blir generellt en mer osäker situation, säger Claudia Wörmann.

Bostadskön då? Finns det någon poäng med att ställa sig i den?

– Absolut! Man ska alltid ställa sig i kö. Det kan kosta en liten peng varje månad, men det kan i slutändan vara det som gör att du får en bostad.

Inom bostadsföretaget AF Bostäder, som är den största förmedlaren av studentbostäder i Lund, används ett kösystem där det ges förtur till nya studenter.

– Det finns väldigt stora chanser att få en bostad av oss till terminstarten. Framför allt klarar vi av behovet bra på vårterminerna, vi gör det inte riktigt till hösten, säger Claes Hjortronsteen, uthyrningschef vid AF bostäder.

I Uppsala förmedlas studentbostäder av Uppsala Bostadsförmedling. Kommunikationschef Tala Raha säger att det finns en mängd faktorer som påverkar hur lång kötiden är, där antal rum, område och hyresnivå är sådant som spelar in.

– För studentkorridor är den genomsnittliga kötiden ett år och åtta månader. Men det varierar mycket, det kan röra sig om allt från några månader till tre, fyra år.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom