Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tobakslobbyn pressar Kreml om antiröklagar

2012-10-16 12:37
Foto: AP

Ryska politiker är fast beslutna om att införa strängare tobakslagar för att förbättra folkhälsan. Men tobaksbolagen sätter hårt mot hårt i kampen om världens näst största cigarettmarknad.

– Det här kommer att bli ett strängt lagförslag men det är helt nödvändigt. Det kommer att ta tid – kanske ytterligare en generation – men vi kommer lyckas bekämpa rökning och befrämja en hälsosam livsstil, säger en talesperson för Rysslands förste vice premiärminister Igor Shuvalov till Wall Street Journal.

Om den antas av parlamentet i början av 2013 kommer den föreslagna lagstiftningen innebära restriktioner likt de som finns i stora delar av västvärlden, som begränsningar av tobaksreklam och rökförbud på restauranger.

Ryssland är med sina 44 miljoner rökare som konsumerar cirka 390 miljarder cigaretter per år en viktig marknad för världens fyra största tobaksbolag, Philip Morris, British American Tobacco, Japan Tobacco och American Tobacco. Och nu tar bolagen strid för att påverka makthavarna:

– Lobbyinginsatsen är enorm, berättar Sergei Kalashnikov vid det ryska hälsoutskottet till Wall Street Journal. Han vittnar om en ”enorm press”.

Men branschföreträdare vill inte kalla det lobbying.

– Vi för bara fram våra ståndpunkter. Ingen tvivlar på att lagförslaget kommer att gå igenom men ingen vet i dagsläget vilken sorts tillägg som kan komma att adderas, säger en talesperson för Japan Tobacco International i Ryssland.

Matilda Lindwall

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom