Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tokyobörsen stiger

2019-12-02 07:47
Foto: Koji Sasahara/TT

Tokyobörsen steg på måndagen medan övriga asiatiska börser har utvecklats oregelbundet sedan oväntat starka inköpschefsindex i Kina och Japan ställts mot signaler om oenighet i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.

Tokyobörsen var upp 1 procent och Hongkongbörsen ökade 0,3 procent medan de kinesiska fastlandsbörserna gick sidledes.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg från 48,4 i oktober till uppreviderade 48,9 i november, jämfört med den preliminära nivån på 48,6.

Det officiella inköpschefsindexet för kinesisk industri steg oväntat mycket till 50,2. Utfallet innebar den första månaden sedan i april som industriindexet låg över den kritiska gränsen 50, samtidigt som tjänste-PMI ökade till den högsta nivån sedan i mars.

"Huruvida en enskild månads statistik kan signalera en stabilisering är tvivelaktigt och de ekonomiska indikatorerna är motsägelsefulla. Detta kan peka på en förbättrad trend men i så fall en begränsad förbättring. En tydlig förbättring kommer inte förrän tidigast i det första kvartalet 2020", sade Nie Wen, ekonom på Huabao, till Bloomberg News.

Index för nya exportorder steg till 48,8, den högsta nivån på sju månader.

Rörande handelsdispyten med USA vill Kinas regering att USA tar bort vissa befintliga tullar som en del av ett "fas ett"-avtal mellan länderna. Att inte anta ytterligare tullar den 15 december ser Kina inte som en ersättning till att USA tar bort redan införda tullar på kinesiska varor, rapporterade den kinesiska statliga tidningen Global Times under helgen med hänvisning till källor. Ett för stort tryck på Kina rörande köp av amerikanska råvaror kan därutöver hota ett avtal, enligt tidningens källor. Axios citerar källor nära USA-presidenten Donald Trumps förhandlingsdelegation som också säger att det råder oenighet kring eventuellt borttagande av tullar samt rörande kinesiska köp av amerikanska jordbruksprodukter.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom