Tokyobörsen stiger

Tokyobörsen steg på måndagen medan övriga asiatiska börser har utvecklats oregelbundet sedan oväntat starka inköpschefsindex i Kina och Japan ställts mot signaler om oenighet i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina.
Tokyobörsen stiger - asien-tokyo-bors-700_binary_6968726.jpg

Tokyobörsen var upp 1 procent och Hongkongbörsen ökade 0,3 procent medan de kinesiska fastlandsbörserna gick sidledes.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg från 48,4 i oktober till uppreviderade 48,9 i november, jämfört med den preliminära nivån på 48,6.

Det officiella inköpschefsindexet för kinesisk industri steg oväntat mycket till 50,2. Utfallet innebar den första månaden sedan i april som industriindexet låg över den kritiska gränsen 50, samtidigt som tjänste-PMI ökade till den högsta nivån sedan i mars.

“Huruvida en enskild månads statistik kan signalera en stabilisering är tvivelaktigt och de ekonomiska indikatorerna är motsägelsefulla. Detta kan peka på en förbättrad trend men i så fall en begränsad förbättring. En tydlig förbättring kommer inte förrän tidigast i det första kvartalet 2020”, sade Nie Wen, ekonom på Huabao, till Bloomberg News.

Index för nya exportorder steg till 48,8, den högsta nivån på sju månader.

Rörande handelsdispyten med USA vill Kinas regering att USA tar bort vissa befintliga tullar som en del av ett “fas ett”-avtal mellan länderna. Att inte anta ytterligare tullar den 15 december ser Kina inte som en ersättning till att USA tar bort redan införda tullar på kinesiska varor, rapporterade den kinesiska statliga tidningen Global Times under helgen med hänvisning till källor. Ett för stort tryck på Kina rörande köp av amerikanska råvaror kan därutöver hota ett avtal, enligt tidningens källor. Axios citerar källor nära USA-presidenten Donald Trumps förhandlingsdelegation som också säger att det råder oenighet kring eventuellt borttagande av tullar samt rörande kinesiska köp av amerikanska jordbruksprodukter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.