Tollstén: ”Köpvärd verkstadsduo”

Favoriter. Electrolux och Alfa Laval är ett par ­verkstadsfavoriter hos Gustavias Niklas Tollstén.

Fonden gick starkt i fjol. Vilket innehav bidrog mest till uppgången?

– Ett exempel är kosmetikaföretaget Oriflame, där kursen steg med ungefär 100 ­procent i fjol. Oriflame var en gång i tiden ett utpräglat tillväxtbolag, men tyngdes sedan av sin exponering mot den ryska marknaden. Nu har bolaget haft en bra utveckling på marknaderna i bland annat Asien, Turkiet och Latinamerika, vilket fått både tillväxten och vinsten att vända upp. Det har fått marknaden att omvärdera Oriflame och se det som ett tillväxtbolag igen.

– Ett annat innehav som gick bra var stålbolaget SSAB. Inför 2016 var aktien pressad av låga stålpriser och det fanns ett hot om nyemissionsbehov runt bolaget. Vi såg det som ett tillfälle att öka innehavet och nu har marknaden för SSAB:s produkter förbättrats, bland annat på grund av de handels­hinder som begränsar inflödet av kinesiskt stål till USA och Europa.

Tog ni in något nytt bolag i portföljen under året?

– Electrolux är ett nytt innehav för oss. ­Bolaget gick in i 2016 efter en turbulent period sedan det tänkta förvärvet av amerikanska GE Appliances gick i stöpet. Bolaget har också haft en svag försäljningsutveckling i Latinamerika, framför allt Brasilien, men även i Nordamerika. Nu tror vi på en starkare konjunktur i USA, och tyckte att det fanns ett läge i höstas att gå in i aktien. Ett annat nytt innehav är Alfa Laval, som bland annat påverkats negativt av en svag efter­frågan från varvs- och oljeindustrin. Vi tror på ­förbättrad orderingång i år och tyckte att aktien kommit ner på en attraktiv nivå.

Hur ser processen ut när ni tar den här typen av investeringsbeslut?

– Det är en stor fördel för oss att vi har ett förvaltarteam som jobbar med globala investeringar. Det gör att vi kan ha en övergripande makrosyn som utgångspunkt när vi väljer inriktning och sektorer. Sedan försöker vi hitta bolag med goda tillväxtmöjligheter, starka marknadspositioner och bra kassaflöden där värderingen ligger på en attraktiv nivå. Samtidigt vill vi balansera risktagandet och bedriva en aktiv förvaltning med en koncentrerad portfölj.

I portföljen har ni även H&M och Ericsson som inte direkt rosat marknaden.

– I Ericsson har vi minskat innehavet, och i H&M ligger vi underviktade. Vi får se vad Börje Ekholm kan göra som ny vd för Ericsson. H&M är ett lite klurigt bolag att bedöma. Bolaget har missgynnats av en starkare dollar, och det är en bransch som är känslig för vädret och där e-handeln sätter press på butikskedjorna. Men Karl-Johan Persson har sagt att han väntar sig ett starkare 2017.

Ett annat av era innehav är SEB, där Annik­a Falkengren nyligen meddelade att hon lämnar vd-posten. Hur tror du det kommer att påverka SEB?

– Det återstår att se vem som efterträder henne. Men hon har gjort ett bra jobb med banken och jag tror inte att den nya vd:n kommer att avvika särskilt mycket från den utstakade kursen. Av bankerna föredrar vi ur ett värderingsperspektiv Norde­a och SEB framför Swedbank och Handelsbanken.

Vad tror du om börsutvecklingen under 2017?

– Den kommer framför allt att präglas av utvecklingen i USA. Min känsla är att marknaden faktiskt inte var fullt ut beredd på att Trump skulle vinna presidentvalet, utan var positionerad för en Clinton-seger. Det som Trump har sagt att han ska göra är en mer expansiv och tillväxtinriktad politik än vad som hade blivit fallet med Clinton som president. Det leder till stigande räntor, en högre tillväxt och en fortsatt stark dollar. Sammantaget är det faktorer som kommer att gynna de svenska företag som är verksamma i USA, exempelvis ­Electrolux och Alfa Laval. Riskerna är bland annat att Trumps politik kan leda till protektionism och handelskrig.

Niklas Tollstén

Förvaltar: Gustavia Sverige.

Förvaltat kapital: Cirka 450 miljoner kronor.

Utveckling 2016: +16,3 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets