Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Toppbankir: Mindre företag lånar för billigt

2013-07-03 11:55
På bild från vänster: Michael Wolf, vd Swedbank, Claes Ekström, partner Altor Equity Partners, Lars Jagrén, chefsekonom på företagarna, Eirik Winter, Nordenchef på Citigroup, Peter Norman, finansmarknadsminister och Jon Åsberg, chefredaktör Affärsvärlden. Foto: Deloitte

Mindre och medelstora företag i Sverige har lånat unikt billigt. Kanske för billigt. Det säger Citigroups Nordenchef på Affärsvärldens bankseminarium i Almedalen.

Diskussionen under det välbesökta seminariet kom snabbt att handla om hur små och medelstora företag fått svårare att låna pengar efter finanskrisen, då banksektorn tvingats banta balansräkningarna. Den namnkunniga panelen med finansmarknadsminister Peter Norman, Swedbanks vd Michael Wolf, Altordelägaren Claes Ekström och inte minst Företagarnas chefsekonom Lars Jagrén såg det som ett stort problem. Den amerikanska banken Citigroups Nordenchef Eirik Winter, som arbetat många år i Londons finanssektor som bankens kapitalmarknadschef för Europa, Mellanöstern och Afrika hade dock en delvis annorlunda syn.

– Vi talade i London om ”nordic pricing” (”nordisk prissättning”, AFV:s översättning), där svenska banker erbjuder billig och aggressiv finansiering till mindre bolag. Svenskarna har varit priviligierade i förhållande till liknande bolag i USA och Europa, sa han på Affärsvärldens seminarium i Almedalen på tisdagen, som hölls tillsammans med Deloitte.

Claes Ekström på Altor påminde då om ”kyrktornsprincipen”, att bankkontoret bara bör göra affärer med de företag de känner väl, underförstått: som går att se från toppen av det lokala kyrktornet. En förklaring till att svenska banker lånar ut pengar billigare till mindre svenska företag, kan vara för att man känner dem bättre, påpekade han.

Eirik Winter svarade att hans bild grundades främst på mindre och medelstora bolag i riskkapitalbolagens portföljer, som i regel är mycket väl genomlysta av bankerna.

Claes Ekström, som ju själv är riskkapitalist, höll delvis med om att så kunde ha varit fallet förr och konstaterade att billiga pengar är livsfarligt. Värderingarna på bolag skenar.

– Vi tycker att lånekostnaderna ligger på en bra nivå nu. Vi lånar 40-50 procent av kapitalet, så vi har inga problem med finansieringen och föredrar vad vi kallar ”bonnlån”, raka lån direkt av banken. Vi vill inte ha mellanhänder.

Eirik Winter kontrade:

– Ett typiskt riskkapitalistsvar. De vill ha enkla, snabba, billiga lån.

Erik Wahlin

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom