Toppekonom: Värre än 2007

Världens finansiella system står inför en lavin av konkurser, menar William White, verksam vid OECD och tidigare chefsekonom vid BIS, Bank for International Settlements.

Inför World Economic Forum i Davos säger William White till The Telegraph att det finansiella systemet har blivit farligt instabilt.

– Situationen är värre än den var 2007. Vår makroekonomiska ammunition för att bekämpa ekonomiska nedgångar är nästan helt slut, säger han.

Han menar att skulderna har ökat de senaste åtta åren och nått oroväckande nivåer.

– Det kommer att bli uppenbart under nästa recession att många av dessa skulder aldrig kommer att åtgärdas eller betalas/…/ Den enda frågan är om vi har förmågan att se verkligheten i ögat och möta vad som kommer på ett sansat sätt, eller om det kommer att bli oregerligt, säger han.

Enligt White, som var en av få inom centralbankerna som kom med varningar inför krisen 2008, är det europeiska långivare som kommer att få göra de största nedskrivningarna och han tror att det kan bli tal om stora kapitaltillskott vad gäller det europeiska banksystemet.

Centralbankernas stimulanser med kvantitativa lättnader och nollräntor efter Lehmankrisen har spritt sig till Östasien och tillväxtmarknaderna vilket har gett uppkomst till kreditbubblor och dollarskulder, menar han. Dessa länder har nu dragits ned tillsammans med resten av länderna.

– Tillväxtmarknader var en del av lösningen efter Lehmankrisen. Nu är de en del av problemet, säger han.

Han menar att det är omöjligt att veta vad som kommer att utlösa nästa kris, men att det finns stor chans att en kinesisk devalvering sprider sig.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.