Toshibas vd ber om ursäkt till Shinzo Abe

Toshibas tillförordnade vd Masashi Muromachi har bett om ursäkt till premiärminister Shinzo Abe för bokföringsskandalen.

Ursäkten, som framfördes på onsdagen, kommer i en tid när Abes regering försöker stärka globala investerares förtroende i Japan med bättre riktlinjer för bolagsstyrning. Det rapporterar The Star.

Det var i mitten av maj som Toshiba, som bland annat tillverkar kärnreaktorer, chip och annan elektronik, valde att dra tillbaka sin vinstprognos och slopa utdelningen på grund av vissa otillbörliga redovisningsmetoder rörande infrastrukturprojekt.

Den 20 juli anklagade en oberoende panel bestående av advokater och revisorer bolaget för att systematiskt och avsiktligt ha försökt blåsa upp vinstsiffrorna. Toshiba ska enligt panelen i hela sju år ha förfalskat sin redovisning och skönmålat resultatet med 1,2 miljarder dollar.

Panelens utfall fick stora delar av bolagsledningen, inklusive vd:n Hisao Tanaka, att lämna bolaget med omedelbar verkan.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.