Traction tar Nilörngruppen till First North

Investmentbolaget Traction och Investor har i samförstånd med styrelsen för Nilörngruppen beslutat att genomföra en ägarspridning av Nilörngruppens B-aktie och notera bolaget på Nasdaq First North Premier. Första dag för handel planeras till den 12 juni 2015. Det framgår av ett pressmeddelande.

”Traction har varit storägare i Nilörngruppen sedan 2005 och blev i samband med ett offentligt bud 2009 majoritetsägare då bolaget också avnoterades från Stockholmsbörsen. Nilörngruppen har sedan 2009 utvecklats mycket positivt och för 2014 uppgick omsättningen till 458 miljoner kronor och resultatet före avskrivningar till drygt 54 miljoner kronor”, skriver bolaget i pressmeddelandet.

Nilörngruppen ägs till cirka 70 procent av Traction, 14 procent av Investor samt av ytterligare 100 aktieägare.

Traction har åtagit sig att avyttra maximalt cirka hälften av sitt innehav för att möjliggöra ägarspridningen. Traction avser långsiktigt att kvarstå som huvudägare i Nilörngruppen, heter det. En grupp institutionella investerare har åtagit sig att förvärva aktier i erbjudandet, på samma villkor som övriga investerare, sammanlagt 2.020.000 aktier motsvarande 17,7 procent av det totala antal aktier.

Priset per aktie i samband med noteringen har fastställts till 50 kronor. Erbjudandet omfattar drygt 4,1 miljoner befintliga B-aktier, motsvarande 36,4 procent av det totala antalet aktier i bolaget. Inga nya aktier utges av Nilörngruppen i samband med erbjudandet. Säljande ägare har åtagit sig att sälja ytterligare 622.656 aktier för att täcka eventuell övertilldelning.

Värderingen av Nilörngruppen har fastställts i samråd med bolagets finansiella rådgivare Erik Penser Bank och baseras bland annat på diskussioner med vissa institutionella investerare som också på förhand, på samma villkor som allmänheten, har åtagit sig att förvärva motsvarande knappt 18 procent av aktierna i bolaget.

Jämfört med Tractions bokförda värde per den 31 mars 2015, inklusive beaktande av erhållen utdelning under det andra kvartalet, implicerar den fastställda värderingen en positiv differens om cirka 150 miljoner kronor.

Anmälningsperiod för allmänheten i Sverige pågår mellan den 2-10 juni och för institutionella investerare mellan 2-11 juni.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.