Transcom lyfter på backande börs

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades lägre på fredagseftermiddagen där nedgången delvis representerades av Nordeas stora utdelning under dagen.

Justerat för denna syns kurserna på plus men var ändå något sämre än de europeiska storbörserna som klättrar högre.

SIX Generalindex hade klockan
14.01 minskat 0,2 procent till 1.704 medan OMXS30-index backade 0,1 procent till 528. Omsättningen var 8,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 11,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Storbanken Nordea är, mätt i
noterat aktievärde, det näst största bolaget på Stockholmsbörsen efter H&M. Att Nordea i dag handlas exklusive utdelning, och därför noteras ned 5,1 procent tynger OMXS30-indexet med över en halv procentenhet.

Det utdelningsjusterade SIX Return
Index noteras i stället på +0,3 procent. Nordea är inte heller ensamma om att handlas utan utdelning på fredagen. Beijer Alma handlas utan utdelning på 8,50 kronor, Castellum: 4,60 kronor, Diadrom: 1 kronor och Tieto: 1,30 euro.

Investmentbolaget Kinnevik
meddelade i dag att de säljer 6,4 miljoner aktier i Transcom till Altor för 66 kr per aktie. Transcom stängde på kursen 73,00 kronor under gårdagen. Kinnevik har nu kvar 1,9 miljoner aktier vilket motsvarar 7,4 procent av Transcom. Altor blir nu största aktieägare i Transcom. Transcom var upp 7,9 procent.

Även Comhem aviserade en
storförsäljning där storägaren BC Partners säljer 25 miljoner aktier i en så kallad bookbuilding-process. Aktien backade 3,2 procent.

Online-kasinobolaget Evolution
Gaming, som noterats på Nasdaq First North Premier i dag, steg i inledningen. Aktien handlades 13 procent högre än den fastställda noteringskursen på 80,00 kronor.

Sweco meddelade på eftermiddagen
att de har signerat ett så kallat “letter of intent” med finska Metsä Fibre angående
ingenjörsarbeten vid ett planerat bioproduktsbruk. Kontrakt kommer att tecknas om Metsä beslutar att bygga bruket. Volymen i avtalet beräknas motsvara 200 personers arbete under ett år. Aktien var upp 1,8 procent.

IT-konsulten Cybercom, som i
senaste kvartalsrapporten kommunicerade i ett mål om skapa lönsammare tillväxt under 2015, ser risken i att neddragningsbeskedet hos Ericsson kan påverka bolaget, dock är det för tidigt att säga hur, enligt vd Niklas Flyborg. På senare tid har det kommit två tunga neddragningsbesked från Ericsson och Sony Mobile som båda är bland Cybercoms tio största kunder.

“Jag har respekt för de
förändringar Ericsson ska genomföra och hur det kommer att påverka oss, hela vår bransch och kanske hela Sverige. Det som Ericsson kommunicerat får vi ta ställning till när vi vet mer. Vi vet inte riktigt nu hur det kommer att påverka oss”, säger Cybercoms vd, Niklas Flyborg, till SIX News.

Cybercoms aktie var ned 0,8
procent.

På rekommendationsfronten backade
Electrolux 3,1 procent i skuggan av att JP Morgan sänkt rekommendationen för vitvarukoncernen till neutral, från tidigare övervikt.

Morgan Stanley sänkte
rekommendationen för Ericsson till jämvikt, från tidigare övervikt. Riktkursen 110 kronor upprepades. Aktien backade 0,3 procent till 112,60 kronor.

Credit Suisse sänkte
rekommendationen för H&M till neutral från outperform, men aktien var oberörd och ökade 0,2 procent. Boliden sågs 2,0 procent högre efter en höjd riktkurs av Nordea.

Börskalendern framåt under dagen
är i stort sett tom. Makroagendan är också utan tyngre statistikpunkter. Marknaden bevakar dock dagens EU-toppmöte i Bryssel där Grekland står i fokus.

Index                     

Senast 

I dag %   

I år %

SIX Generalindex             

528    

-0,1   

+15,9

OMX Stockholm 30            

1704    

-0,2   

+16,4

SIX Avkastningsindex         

962    

+0,3   

+16,4

SIX Sverige cykliskt 15      

478    

+0,3   

+19,9

SIX Sverige defensivt 15     

504    

+0,5   

+12,0

SIX Volatilitetsindex       

14,1    

-1,3    

-9,9

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.