Transmode rusar på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen inleder torsdagshandeln positivt efter gårdagens nedgång. Transmode stiger kraftigt ett bud från Infinera medan Teliasonera sjunker efter att utdelningen skiljts av.

SIX Generalindex var klockan 10.33
upp 0,4 procent till 531 medan OMXS30-index ökade 0,1 procent till 1689. Omsättningen var 3,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 4,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Amerikanska Infinera har lagt ett
bud, en kombination av aktier och kontanter, på Transmode värt 109 kronor per aktie. Styrelsen rekommenderar budet och Pop, som har en tredjedel av aktierna, har förbundit sig att acceptera.

Transmode redovisade även
preliminära siffror för det första kvartalet som visade att den goda utvecklingen från det fjärde kvartalet hade fortsatt i det första. Aktien rusade med 15 procent, över budnivån.

Efter gårdagens vinstvarning har
flera banker sänkt sin riktkurser för vitvarukoncernen Electrolux. Handelsbanken, som i går sade att vinstvarningen inte var helt oväntad, sänkte i dag sin rekommendation till minska från ööka. Aktien sjönk med ytterligare 0,6 procent efter gårdagens stora ras.

Fastighetsbolaget Balder har gått
in i 2015 med en stark intjäningsförmåga och som bolag med bättre förutsättningar än tidigare år, skrev vd Erik Selin i årsredovisningen för 2014 som publicerades under torsdagsmorgonen. Aktien avancerade 3,7 procent i den inledande handeln.

Oljebolaget PA Resources som efter
att handelsstoppet hävdes sent i går sjönk kraftigt. Nedgången fortsatte på torsdagen då aktien noterades 4,0 procent lägre.

Telia Sonera som var en av de mest
handlade aktierna under morgonen handlas idag exklusive utdelning om 3,00 kronor per aktie. I den inledande handeln var aktien ner 6,5 procent eller 3,60 kronor, vilket alltså är något mer än den avskiljda utdelningen.

Under dagen kommer Bergs Timber
med rapport och klockan 11.00 kommer trafiksiffror för mars från SAS.

Makroekonomiska nyheter av vikt
under morgonen har varit att Grekland, enligt källor, kommer att genomföra utbetalningen på 450 miljoner euro till IMF. De grekiska räntorna föll kraftigt på det beskedet. Bland svensk statistik noterades
det att privatkonsumtionen steg med 3,4 procent i årstakt i februari. Det var mer än väntat, bedömde Swedbank.

Bland kommande makronyheter kommer
Bank of England med penningpolitiskt besked vid klockan 13.00. Dessutom presenteras veckostatistik över konsumentförtroende och antalet nya arbetssökande i USA under eftermiddagen.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

531    

+0,4   

+16,6

OMX Stockholm 30            

1689    

+0,1   

+15,3

SIX Return index             

977    

+0,6   

+18,2

SIX Sverige cykliskt 15      

486    

+0,8   

+22,1

SIX Sverige defensivt 15     

516    

+0,6   

+14,7

SIX Volatilitetsindex       

15,6    

+1,1    

-0,1

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets