Tre geopolitiska marknadsrisker att se upp med denna vecka

Den diplomatiska krisen i Qatar, det brittiska parlamentsvalet och den före detta FBI-chefens vittnesmål kan alla bidra till ökad marknadsvolatilitet.
Tre geopolitiska marknadsrisker att se upp med denna vecka - aktier-graf-affarsvarlden-700_binary_6853494.png

Bloomberg News listar dessa tre händelser som särskilt viktiga att hålla ett öga på, då de alla riskerar att påverka globala aktie-, valuta- och råvarumarknader.

De första konsekvenserna av krisen i Qatar – där Saudiarabien tillsammans med Bahrain, Förenade Arabemiraten och Egypten har klippt de diplomatiska banden till landet, då man menar att Qatar stödjer terrorism – är redan tydliga då oljepriset steg kraftigt under måndag förmiddag.

I nuläget finns det dock ingenting konkret som tyder på att utvinningen och transporten av olja från den persiska gulfen kommer att påverkas negativt av de diplomatiska spänningarna.

På torsdag ska britterna, för tredje gången på tre år, gå till valurnorna i ett framtidsdefinierande val. Theresa Mays konservativa Tory-parti har de senaste veckorna fått se sin relativt klara ledning i opinionsmätningarna krympa alltmer.

I nuläget ser May dock ut att reda ut stormen. I en färsk opinionsmätning från Yougov får Tory-partiet 305 mandat i underhuset, medan Labour får 268 platser, vilket svarar till en röstandel om 42 procent för Tory och 38 procent för Labour. Ett oväntat utfall i valet riskerar att skaka om de globala marknaderna rejält.

Den tidigare FBI-chefen James Comey, som avskedades av Donald Trump under oklara omständigheter, ska på torsdag den 8 juni klockan 10 amerikansk tid vittna inför senatens underrättelseutskott. Huvudfokus är Comeys samtal med Trump om eventuell rysk inblandning i förra årets presidentval, samt de frågor och eventuella synpunkter Trump uppges ha haft om FBI:s utredning av saken.

I samband med att uppgifterna om samtalen mellan Comey och Trump kom fram i mitten av maj föll värdet på dollarn och de amerikanska börserna. Nya uppgifter i samband med torsdagens vittnesförhör skulle åter kunna skapa oro på marknaderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.