Tre rätt av fyra

UPPFÖLJNING.
Tre rätt av fyra - troax-affarsvarlden-700_binary_6863997.png

Balder

Startkurs: 215,4 kronor

Slutkurs: 246,6 kronor

Utveckling: +14,5 procent

OMXSPI: +4,7 procent

Börsvärdet för ett år sedan motsvarade ett rimligt värde för förvaltningen av Balders nuvarande bestånd. Aktien handlades runt Epra Nav-substansvärdet.

När Balders förvaltning hade vuxit ikapp aktiekursen så fick man Selins kommande affärer på köpet. Så löd motiveringen för ett år sedan. Aktien utvecklades väl inklusive en återhämtning från en kort dipp i början av året.

Aktien nådde ej riktkursen 280 kronor men avkastade ändå 14,5 procent, väsentligt bättre än index.

Dagens mer defensiva positionering gör Balder till morgondagens konsolideringsvinnare.

Duroc

Rekommendation: Köp

Startkurs: 26,9 kronor

Slutkurs: 35 kronor

Utveckling: +30,1 procent

OMXSPI: +5,3 procent

Industrikonglomeratet Duroc utvecklades åt rätt håll och slog till med ett nytt förvärv i somras. Aktien hade mer att ge, löd rådet för ett år sedan.

Resan på börsen började dock utför. Resultatutvecklingen blev sämre än väntat i flera av affärsområdena. Även stigande råvarupriser pressade. Aktien föll ner till 20 kronor så sent som i mitten av juni.

Den 15 juni rusade aktien hela 32 procent efter en omvänd vinstvarning. En stark avslutning på det brutna räkenskapsåret resulterade i att aktien nådde vår riktkurs 35 kronor så sent som den 27 september.

Itab

Rekommendation: Köp

Startkurs: 64,5 kronor

Slutkurs: 24,4 kronor

Utveckling: –62,2 procent

OMXSPI: +4,7 procent

Lyckligtvis är det inte ofta vi gör sådana rejäla missbedömningar som med Itab Shop Concept, butiksinredaren med välkända kunder som Ikea, Ica och H&M. När ledningen för ett par år sedan konstaterade att branschen växer snabbare än ekonomin som helhet och att Itab tog marknadsandelar både på naturlig väg och genom förvärv, tvekade inte vi när det gällde att köpreka aktien.

Nu vet vi facit. Det blev tvärtom. Försäljningen föll förra året och nedgången har fortsatt i år.

Förklaringen är webbutikerna. Aktien störtdyker och har tappat två tredjedelar av sitt värde på bara ett år.

Troax

Rekommendation: Vänta

Startkurs: 302 kr

Slutkurs: 287,5 kr

Utveckling: –4,8 procent

OMXSPI: +4,7 procent

Troax hade rusat fram börsen, 60 procent bara under 2017. Värderingsmultiplarna var väl uppskruvade eftersom aktiemarknaden helt enkelt verkade bortse från det cykliska inslaget i verksamheten. Utrymmet för besvikelser var lågt givet värderingen som sprungit iväg rejält. Det var värt att vänta in ett bättre ingångsläge det närmaste året. Aktien föll 25 procent under våren efter tecken på inbromsning och försämrad marginal i bokslutet.

Årets två rapporter har bekräftat en trögare tillväxt, orderingång och svagt fallande vinst. Aktien har därför halkat efter index och rådet föll ut väl.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets