Triss i köpråd från Affärsvärlden

2016-03-16 06:50 Affärsvärlden Redaktionen

I veckans tidning ges tre köpråd samtidigt som en aktie får rekommendationen vänta.

Ett kylslaget Dometic lockar efter höstens entré på börsen. Bolaget är främst en underleverantör i fordonsbranschen och har visat sig vara en överlevare. Bolaget är konjunkturkänsligt och kan stå på öronen igen i nästa konjunktursvacka, men Affärsvärlden ser ingen större sannolikhet för att den utvecklingen ska bli verklighet.

Affärsvärlden räknar med 6–7 procents tillväxt exklusive nya förvärv under de kommande åren och försiktigtvis med oförändrad marginal. P/e-tal på 14,6 för årets vinst och 13,6 för nästa år låter inte avskräckande. Rekommendationen blir köp med riktkurs 68 kronor på ett års sikt.

Finska teknikkonsulten Pöyry har haft stora lönsamhetsproblem efter finanskrisen, men sett till de fyra turnaround-kriterierna låg värdering, sanerad balansräkning, ny vd och/eller huvudägare samt tecken på en operativ vändning ser det bra ut. Värderingen är låg och tar inte höjd för minsta förbättring. Lägg därtill att Pöyrys balansräkning är i hyfsat skick, att nya vd:n Martin à Porta tillträdde vid årsskiftet, samt att det finns tecken på en vändning.

Bolaget borde långsiktigt ha stora möjligheter att bjuda på positiva överraskningar. Aktien är ett intressant köp till den långsiktiga portföljen, menar tidningen.

Bromstillverkaren Haldex hade ett svagt fjolår och saknar tydliga tecken på vändning. Den låga värderingen kompenserar dock för de kortsiktigt svaga utsikterna.

Men med en stark balansräkning står Haldex bättre rustat i dag än före rallyt 2013. Även om omsättningen innevarande år sjunker 5 procent värderas aktien till låga ev/ebit 8 givet bibehållen rörelsemarginal. Detta ger investerare en betydande rabatt, drygt 35 procent, mot verkstadssektorns övriga Mid Cap-bolag. Rekommendationen blir köp med riktkurs 77 kronor.

Mediebolaget MTG försöker parera motvind i kärnverksamheten med tillväxt inom bland annat e-sport. Utvecklingen är intressant, men inte tillräckligt spännande för en köprekommendation.

Tidningen har svårt att se att vinsttillväxten de närmaste åren blir särskilt betydande och är därför inte villig att betala mer än dagens värdering, p/e 16 respektive ev/ebit 13 på 2016 års prognoser, vilket är i linje med konkurrenterna. På plussidan finns den höga direktavkastningen på 5 procent, men det räcker inte för en köprekommendation. Rekommendationen blir vänta.

Affärsvärlden Redaktionen

Premiumnyheter

Aktuellt inom