Trög omställning av kinesiska ekonomin

2016-11-30 07:03 Direkt Affärsvärlden
Indikatorer visar på en stark utveckling för den gamla industrin i Kina – och samtidigt en trög omställning av ekonomin. Foto: All over press

Indikatorer visar på en stark utveckling för den gamla industrin i Kina, som tidigare främjats av premiärminister Li Keqiang, och samtidigt en trög omställning av ekonomin.

Bloomberg Intelligence Li Keqiang Index, som mäter utvecklingen för bland annat elkonsumtion, fraktvolymer med tåg och banklån, har stigit till den högsta nivån på tre år.

Medan det visar att finans- och penningpolitiken lagt ett golv för expansionen så tyder det också på en stabilisering i stål- och fastighetsbranscherna som inte ligger i linje med strävan att gå mot en ekonomi mer baserad på konsumtion och tjänster.

"Skorstenarna går varma igen då den gamla ekonomin kommer tillbaka. Det kan bara vara tillfälligt då det underbyggs av en ökad skuldsättning som i förlängningen är ohållbar. Nyckeln till en uthållig utveckling är den nya ekonomin, sakerna och tjänsterna i den framtida konsumtionen, men det verkar ha gått i stå just nu där den gamla ekonomin slukar krediterna", sade Frederic Neumann på HSBC till Bloomberg News.

Bloomberg Intelligence New China Real Activity Index har samtidigt sjunkit till den lägsta nivån på tio år. Detta index mäter konsumtionen av mediciner, fordonsexport, grön energi, datorkraft och produktion i den privata sektorn.

PMI på torsdagen kommer att visa hur industri- och tjänstesektorerna utvecklas. För industrin väntas en nedgång till 51,0 från 51,2.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom