Troliga skäl bakom hedgefondsuccén Medallion

Under årtionden har Renaissance Technologies flaggskeppsfond Medallion avkastat drygt 70 procent i genomsnitt per år. Hur är det möjligt? Konkurrenterna har identifierat några potentiella orsaker bakom framgångarna.

Några mil nordost om New York ligger det lilla samhället Oak Field, i folkmun kallat Renaissance Riviera. Smeknamnet grundar sig på att Oak Fields allra rikaste invånare arbetar på hedgefondbolaget Renaissance Technologies.

Bolaget grundades 1982 av matematikern James Simons, numera världens 50:e rikaste person med en förmögenhet på 15,5 miljarder dollar, enligt Forbes. Underde senaste 28 åren har Renaissance Technologies gjort en vinst på 55 miljarder dollar, drygt 500 miljarder dollar, enligt Bloomberg.

År 1988 öppnade bolaget sin mest framgångsrika hedgefond Medallion. Redan de första åren låg fondens avkastning på dryga 30 procent – årligen. Intresset blev förstås stort från investerare som ville ta del av pengamaskinen.

Redan 1993 stängdes Medallion för utomstående investerare, men den höga lönsamheten bestod. Mellan åren 1994 och 2014 låg den genomsnittliga årsavkastningen på drygt 70 procent. Tack vare den starka utvecklingen har fonden kunnat höja avgifterna till 5 procent på förvaltat kapital och 44 procent på avkastningen. Även de runt 300 anställda betalar samma avgifter.

Exakt hur den kvantitativa hedgefonden har lyckats uppnå den smått otroliga avkastningen under så lång tid, är en väl dold hemlighet.

Konkurrenter tror sig ha identifierat några sannolika orsaker bakom framgångssagan. En är att Renaissance Technologies har datorer som tillhör världens mest kraftfulla. En annan är att de anställda har tillgång till bättre och större mängder data. Hedgefonden har också lyckats hitta fler signaler i marknaden som kan förutse rörelser och förbättra modeller för allokering av kapital. Fondbolaget lägger också stort fokus på handelskostnader och hur deras egen handel påverkar marknaden, skriver Bloomberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG