Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trump: Fed har bromsat tillväxten

2020-01-22 11:23
USA:s president Donald Trump och Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: Chine Nouvelle /SIPA/Shutterstock/TT, Sarah Silbiger/TT

USA:s tillväxt kunde ha legat på nästan 4 procent om det inte var för tidigare räntehöjningar gjorda av USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), enligt president Donald Trump. Det är i princip en dubbelt så hög tillväxttakt än den som för närvarande råder i USA.

- Hade vi inte gjort den stora räntehöjningen tror jag att vi skulle haft en tillväxt på nära 4 procent, säger Trump i en intervju med tv-kanalen CNBC på Världsekonomiskt forums årsmöte i Davos.

Han tror att börsen hade gått betydligt bättre också, om det inte hade varit för vad han ser som ett stort penningpolitiskt misstag från Feds sida.

- Jag skulle kunna tänka mig 5 000 till 10 000 punkter mer på Dow Jones-index, säger han och tillägger att Fed med sina räntehöjningar tog död på denna potential.

- Det var bara ett stort misstag, tillägger han.

Fed inledde i slutet av 2015 en treårig serie av räntehöjningar från rekordlåga 0–0,25 procent i styrränta till 2,25–2,50 procent i slutet av 2018. I fjol, bland annat efter hård och omstridd kritik från Trump, sänkte Fed styrräntan tre gånger ned till dagens nivå på 1,50–1,75 procent.

Dow Jones-industrindex lyfte i fjol med drygt 22 procent och ligger i dagsläget på 29 196 punkter, vilket är nära ett historiskt rekord.

USA:s tillväxt beräknas i fjol ha fallit till 2,3 procent, från 2,9 procent 2018. Inbromsningen väntas enligt Internationella valutafondens senaste prognos fortsätta ned till 2 procent i år och 1,7 procent 2021.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom