Trump har blivit ett börssänke

2017-05-18 12:43
Donald Trump. Foto: IBL

Aktiespekulanterna har tappat tron på USA:s president Donald Trump. Börserna har fallit senaste dagarna sedan bedömarna har frågat sig om han blir avsatt eller helt tappar förmågan att driva igenom sin ekonomiska politik.

Efter höstens val blev det värsta börsrallyt. Men Donald Trump har inte längre finansmarknadernas tilltro. På onsdagen gjorde USA-börserna den enskilt största djupdykningen sedan han valdes i november, minus närmare två procent för det breda S&P 500-indexet. Och den senaste turbulensen kring Trump har fått världens börser den senaste veckan att ta tappa en hel del av tidigare uppgångar. Det gäller även Stockholmsbörsen, om än mindre.

Att Trump enligt medieuppgifter lagt sig i FBI-utredningen kring den tidigare sparkade säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och försökt få den skrotad har upprört ytterligare i de politiska leden i USA.

Det har nu nått sådana nivåer att det till och med talas om att Trump kan komma att avsättas.

– Det är inte vårt scenario, det tror vi inte på, men det kan absolut hända, säger Esbjörn Lundevall, aktieanalyschef på SEB.

Osäkerhet är det värsta finansmarknaderna vet. Och även om Trump blir kvar blir han allt mer vingklippt.

– En försvagad Trump kommer att inte att kunna genomföra diverse stimulativa åtgärder, skattesänkningar med mera, säger Lundevall.

– Frågan som alla vi investerare måste fråga oss... är om vi har kommit till fasen av att ha en "lame duck" som president, säger Jim Tierney på Alliance Bernstein till Financial Times.

Även i Stockholm faller börsen, ingen dramatik, men senaste veckan pekar tydligt nedåt, vilket hänger ihop med den amerikanska politiska osäkerheten.

I grunden är den amerikanska ekonomin fortsatt stark, liksom den europeiska som tar bättre fart. Esbjörn Lundevall pekar på att den amerikanska börsen gått starkt länge och tillhör de högst värderade i världen.

– En rekyl är då en naturlig del, säger han.

Dollarförsvagningen den senaste tiden är ytterligare ett tecken på att finansmarknaderna har tappat tron på Trumps löften om ekonomiska reformer.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom