Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trump skapar asiatisk handelsoro

2016-11-22 14:51
Donald Trump Foto: All over press

Kina vädrar morgonluft sedan USA:s tillträdande president Donald Trump sagt att han kommer att dra sig ur frihandels- och samarbetsavtalet TPP. För Asien som helhet ses det dock som ett stort bakslag.

TPP skulle ha undanröjt handelshinder mellan länder som sammanlagt står för 40 procent av världsekonomin. Men nu har Donald Trump slängt det femåriga projektet i papperskorgen, brännmärkt som "en potentiell katastrof för USA".

– I stället kommer vi att förhandla fram rättvisa, bilaterala handelsavtal som tar tillbaka jobb och industrier till amerikansk mark, säger den tillträdande presidenten i ett videouttalande.

Han tillägger att målet är att nästa generation av uppfinningar och framtida produktion sker i USA.

– I vårt fantastiska fosterland Amerika – för att skapa välstånd och jobb för amerikanska arbetare.

De återstående elva TPP-länderna kan försöka att hålla ihop och ta fram ett avtal utan USA. Men utan den stora moroten – tillgången till USA:s marknad – är risken stor att ett sådant avtal skulle bli rejält urvattnat.

Till pessimisterna hör Japans premiärminister Shinzo Abe.

– TPP vore meningslöst utan USA, sade han på ett möte med kollegor från andra TPP-länder i Peru i helgen, rapporterar Reuters.

Gareth Leather, ekonom med inriktning på Asien hos Capital Economics i London, tillägger att ett TPP-avtal utan USA skulle ta tid att färdigställa och att hela regionens tillväxtutsikter nu förmörkas utan TPP.

– Det ser särskilt dystert ut för Vietnam och Malaysia, som med TPP kunde ha räknat med omfattande investeringar i nya fabriker, säger han.

Med TPP ur vägen öppnas samtidigt dörren för kinesiska framstötar. Kina förhandlar sedan 2012 om vad som kallas RCEP-avtalet med de tio länderna i den ekonomiska samarbetsorganisationen Asean samt Australien, Nya Zeeland, Indien, Japan och Sydkorea.

Men ekonomiskt är detta avtal betydligt mindre ambitiöst, då det primärt handlar om att få ned tullar och avgifter och regionen redan präglas av låga tullnivåer, enligt Leather. Han ger inte heller mycket för Trumps löften om bättre bilaterala handelsavtal.

– Det är väldigt vagt allt Trump säger och han ändrar sig från dag till dag.

Framför sig ser Leather snarare att USA när Trump tar över i januari även höjer tonläget mot Kina, brännmärker Peking som en valutamanipulatör och inför strafftullar på kinesiska varor.

– Jag ser framför mig hur USA går baklänges in i framtiden och att andra länder kommer att få svårt att föra seriösa förhandlingar med Trump-regeringen.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom