Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trumps ommöbleringar i fokus på Wall Street

2018-03-13 15:36
Foto: Paul Brown/IBL

USA-börserna stärktes efter att tisdagens siffermässiga huvudnummer, KPI-statistiken, visat sig ligga i linje med förhandstipsen. USA-dollarn tappade, liksom räntorna, efter siffrorna som publicerades en timme före öppning.

Utfallet spädde på spekulationer om att Federal Reserve inte måste öka takten i räntehöjningarna.

Strax efter statistiken kom uppgifter om att president Donald Trump sparkar sin utrikesminister Rex Tillerson (tidigare vd för Exxon Mobil) och ersätter honom med CIA-chefen Mike Pompeo. Den nyheten dämpade börserna något samtidigt som dollarn tappade ytterligare.

Omkring klockan 15.15 låg Dow Jones industriindex på plus 0,6 procent vid 25.320. S&P 500 steg 0,5 procent till 2.795 och Nasdaqs kompositindex var upp lika mycket till 7.626.

På måndagen gick New York-börserna åt olika håll men merparten av bolagen i S&P 500 höll sig på plus liksom flera av teknikbolagen på Nasdaq. Under tisdagen har de europeiska aktiemarknaderna bjudit på såväl upp- som nedgångar.

På tisdagen låg samtliga breda sektorer i S&P 500 på plus, med tydliga uppgångar för exempelvis råvaror, IT och hälsovård.

Donald Trump utfärdade på måndagen en order om att förbjuda Singapore-baserade Broadcom att gå vidare med sitt fientliga uppköpsbud av amerikanska Qualcomm för 117 miljarder dollar, med argumentet att han skyddar den nationella säkerheten. Qualcomm var ned drygt 4 procent, medan Broadcom i stället steg 2,6 procent. Sektorkollegan Intel stärktes också på beskedet om den blockerade affären och var upp 3,6 procent.

Sent på måndagskvällen kom US Steel med en prognoshöjning för det underliggande rörelseresultatet. Bolaget bedömer att de måste öka produktionen till följd av att tullar på stål och aluminium införs. Aktien backade drygt 2 procent.

General Electric backade 4,3 procent efter att JP Morgan sänkt riktkursen för bolaget till den för tillfället lägsta på marknaden. Även varuhuskedjan JC Penney tappade, med nära 1 procent, efter att ha tagits upp till bevakning av Credit Suisse med rekommendationen underperform.

På råvarumarknaderna vände priset på råolja upp vid 15-tiden och även basmetallerna noterade plusnoteringar. Flera tunga oljebolag gick hyggligt och både Chevron och Chesapeake Energy klättrade omkring en procent vardera.

På tisdagens fortsatta USA-agenda finns oljelagersiffror från API omkring klockan 21.30. Räntan på en tioårig amerikanska statsobligation var oförändrad vid 2,87 procent.

Under innevarande och nästa vecka startar börshandeln i USA redan klockan 14.30 svensk tid och stänger klockan 21, eftersom USA den gångna helgen ställde om till sommartid - något Sverige gör först om två veckor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom