Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trumps senaste hot i handelskriget

2018-07-06 07:36
Xi Jinping och Donald Trump. Foto: IBL

USA:s president Donald Trump varnar nu för beredskap att införa tullar på importerade varor från Kina för upp till 500 miljarder dollar.

Det skulle i så fall innebära USA:s kraftigaste skott hittills i den accelererande handelskonflikten mellan världens två största ekonomier.

Det rapporterar Financial Times.

Budskapet kom endast timmar innan den amerikanska tullmyndigheten klockan 06.01 på fredagen, svensk tid, införde av 25-procentiga tullar på 818 olika produkter till ett värde på 34 miljarder dollar, som importeras från Kina. Den statliga engelskspråkiga tidningen China Daily skriver, enligt Reuters, att Kina omedelbart svarade med att implementera ytterligare tullar på vissa amerikanska importvaror. Tidningen citerar Kinas tullmyndighet som uppges avse lägga tullar på USA-varor för 34 miljarder dollar, som respons på de amerikanska tullarna.

500 MILJARDER DOLLAR I TULLAR BARA MOT KINA

Donald Trump upprepade planerna på att införa tullar på ytterligare varor för 16 miljarder dollar de kommande veckorna, och om betydligt kraftfullare åtgärder efter det. Han upprepade också att USA har "vilande" planer på tullar på Kinavaror för ytterligare 200 miljarder dollar om Kina skulle vidta motåtgärder – vilket Beijing väntas göra strax efter att de amerikanska tullarna träder i kraft på fredagen.

"Och efter de 200 miljarderna har vi 300 miljarder vilande, okej?", sade han vid ett besök i Montana på torsdagen. "Det är bara på Kina".

KINA LIKNAR TULLAR VID "MOBBNING"

Kinas handelsdepartement meddelade å sin sida på fredagen att man tvingas slå tillbaka mot de amerikanska importtullarna som trädde i kraft klockan 6.01 på fredagsmorgonen, rapporterar Reuters.

Handelsdepartementet likar USA:s importtullar med "mobbning" och hävdar att de kommer att skada de globala leverantörs- och värdekedjorna allvarligt samt hämma takten i den globala ekonomiska återhämtningen. Enligt handelsdepartementet skadar de amerikanska handelsåtgärderna även amerikanska företag och medborgare.

Kina kommer att anmäla USA till WTO och samtidigt samarbeta med andra länder för att säkra en fri handel, heter det vidare.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom