Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Trycket verkar öka i tysk industri igen

2020-01-24 10:18
Foto: Martin Meissner/TT

Den tyska konjunkturen kan vara på väg att vända, enligt Markits inköpschefsindex som lyfter till 51,1 i januari från 50,2 i december. Det är den högsta nivån på fem månader och en större ökning än väntat.

Analytiker hade i snitt räknat med en mindre ökning, till 50,5 i januari.

"Orosmolnen över den tyska ekonomin kan vara på väg att skingras", skriver IHS Markit-ekonomen Phil Smith i en kommentar.

Han tillägger att Markits inköpschefsindex visar att efterfrågan har börjat stärkas något både i Tyskland och i omvärlden.

För den tyska tillverkningsindustrin lyfter inköpschefsindex i januari till 45,2, från 43,7 i december, medan index för tjänstesektorn ökar till 54,2 från 52,9.

Ett värde över 50 antyder tillväxt.

Tidigare i veckan har även ZEW-index för stämningsläget i den tyska ekonomin också tecknat en bild av att konjunkturen börjat vända uppåt i EU:s största ekonomi efter det att USA och Kina gjort upp om ett partiellt handelsavtal.

Den tyska ekonomin bromsade in till en tillväxt på 0,6 procent i fjol, den lägsta tillväxttakten sedan 2013. Handelskriget mellan USA och Kina samt osäkerheten kring brexit har angetts som viktiga orsaker till denna inbromsning.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom