Tsipras indikerar ny grekisk revolt

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har indikerat att han ej vill att Internationella valutafonden ska delta i landets tredje räddningsprogram.

I en intervju med Financial Times som publicerades under söndagen säger Tispras att han är ”förbryllad över fondens okonstruktiva attityd gällande finanspolitiska och finansiella frågor.”

IMF ska besluta om sitt deltagande i räddningsprogrammet på 86 miljarder euro tidigt nästa år. Tsipras indikerar under intervjun att han anser att valutafonden bör välja att stå utanför.

”Efter sex år av extraordinär krishantering, anser vi att Europa har den institutionella kapaciteten att hantera inom-europeiska kriser”, säger premiärministern.

Tsipras hållning riskerar att reta upp Tyskland, som vid upprepade tillfällen betonat vikten av att ha IMF med på båten. Ett deltagande av valutafonden har tidigare angivits som ett villkor för ett tyskt godkännande av räddningspaketet.

För valutafondens vidkommande ett deltagande vilat på utsikterna om lättnader i den grekiska skulden, som av IMF ansetts vara ohållbar. Tsipras uttalanden riskerar därför att även alienera en av få aktörer som vill se skuldlättnader för Grekland.

Tsipras uppger vidare att han avser implementera reformåtgärderna, som är villkorade enligt räddningsprogrammet, så snabbt som möjligt. Enligt premiärministern kan även alla kvarvarande kapitalkontroller ha hävts i mars, och han uppger att Grekland kan få tillgång till den internationella lånemarknaden innan utgången av 2016.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets