Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tsipras indikerar ny grekisk revolt

2015-12-21 07:13
Alexis Tsipras, Greklands premiärminister. Foto: All over press

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har indikerat att han ej vill att Internationella valutafonden ska delta i landets tredje räddningsprogram.

I en intervju med Financial Times som publicerades under söndagen säger Tispras att han är "förbryllad över fondens okonstruktiva attityd gällande finanspolitiska och finansiella frågor."

IMF ska besluta om sitt deltagande i räddningsprogrammet på 86 miljarder euro tidigt nästa år. Tsipras indikerar under intervjun att han anser att valutafonden bör välja att stå utanför.

"Efter sex år av extraordinär krishantering, anser vi att Europa har den institutionella kapaciteten att hantera inom-europeiska kriser", säger premiärministern.

Tsipras hållning riskerar att reta upp Tyskland, som vid upprepade tillfällen betonat vikten av att ha IMF med på båten. Ett deltagande av valutafonden har tidigare angivits som ett villkor för ett tyskt godkännande av räddningspaketet.

För valutafondens vidkommande ett deltagande vilat på utsikterna om lättnader i den grekiska skulden, som av IMF ansetts vara ohållbar. Tsipras uttalanden riskerar därför att även alienera en av få aktörer som vill se skuldlättnader för Grekland.

Tsipras uppger vidare att han avser implementera reformåtgärderna, som är villkorade enligt räddningsprogrammet, så snabbt som möjligt. Enligt premiärministern kan även alla kvarvarande kapitalkontroller ha hävts i mars, och han uppger att Grekland kan få tillgång till den internationella lånemarknaden innan utgången av 2016.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom