Tufft för modehandeln i jul

Hittills under årets julhandel har försäljningen av kläder och skor minskat ordentligt. Trots att modehandeln väntas ta igen en del av tappet i mellandagarna är prognosen att såväl klädhandeln som skohandeln tappar i december.

Svensk Handel Stil har låtit göra en undersökning av hur försäljningen i kläd- respektive skohandeln har utvecklats hittills i årets julhandel (1 december till och med 21 december 2014).

Mätningen visar att försäljningen av kläder har minskat med 3,2 procent och att försäljningen av skor har minskat med 8,2 procent, jämfört med samma period föregående år.

Det framgår av ett pressmeddelande.

För december är prognosen att klädhandeln backar 1,5 procent och skohandeln tappar 5,0 procent.

”Men de två avgörande dagarna för klädhandeln är måndag och tisdag som ju båda blir rejält stora och min bedömning är att en stor del av minuset tas igen då och i mellandagarna. Jag vågar dock inte utlova ett plus för månaden utan räknar med minus 1,5 procent för klädbranschen”, tror Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.

”Skor är ingen direkt julklappsvara utan en stor del av försäljningen ligger i mellandagarna varför jag bedömer att även skobranschen tar igen en del av tappet och landar på minus fem procent”, bedömer han vidare.

”Om prognosen står sig så blir resultatet för helåret 2014 minus 0,2 procent för kläder och plus 1,8 procent för skohandeln”, konstaterar han.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.