Tufft kvartal spås för ABB

Industrikoncernen ABB väntas redovisa ett tufft kvartal när delårssiffrorna presenteras på torsdag.
Tufft kvartal spås för ABB - Spiesshofer-abb-700_binary_6839646.jpg

Industrikoncernen ABB väntas redovisa ett tufft kvartal när delårssiffrorna presenteras på torsdag. Det framgår av analytikerkommentarer inför rapporten som blir den första efter Ulrich Spiesshofers oväntade vd-avgång som meddelades i samband med den förra rapporten i april, i spåren av Power Grids-avyttringen i december. Power Grids har redovisats som icke kvarvarande verksamhet sedan dess.

ABB väntas ha haft ett operationellt ebita-resultat på 811 miljoner dollar i andra kvartalet enligt en sammanställning av 16 analytikers prognoser som Infront Data har gjort. Det vore en nedgång med 5 procent från motsvarande kvartal i fjol.

Prognoserna från och med rörelseresultatet inkluderar jämförelsestörande poster om i genomsnitt -685 miljoner dollar. På sista raden väntas därför i stort sett ett nollresultat.

En rad svenska verkstadsbolag har redan delårsrapporterat för det andra kvartalet. Svaghetstecken kring efterfrågan har överlag synts inom segmenten fordonsindustri och generell industri medan gruvutrustningsindustrin har förefallit gå fortsatt bra.

Deutsche Bank noterar att Sandvik och SKF gav överraskande skilda budskap kring industrikonjunkturen där Sandvik såg en kraftig avmattning i juni medan SKF var mer optimistiska och talade om en möjlig uppåtvändning för Kinas fordonsmarknad. Sammantaget tror banken att Atlas Copco, som guidar för något lägre efterfrågan inför tredje kvartalet, har mest rätt.

”För ABB förväntar vi oss ännu ett svårt kvartal, vilket speglar en sekventiell försämring inom Robotics. Därutöver torde marginalerna inom Industrial Automation och Electrification förbli pressade med anledning av negativa mixeffekter”, skriver Deutsche Bank.

”Vi anser att investerarsentimentet redan är mycket negativt för ABB och fortsätter att se värde i aktien, men tror att det kan dröja till rapporteringen för andra halvåret 2019”, resonerar Deutsche Bank.

Morgan Stanley noterar att ABB-ledningen vid den senaste tidens investerarkonferenser har varit tydliga med att ABB står inför ett utmanande andra kvartal, med tuffa jämförelsesiffror från motsvarande kvartal i fjol och en tydlig försämring i produkttillverkningsmiljön.

En annan investmentbank, JP Morgan, som har underviktsrekommendation för ABB, anser att aktien visserligen har underpresterat och värderats ned, men har samtidigt svårt att se att aktien ska gå bra i ett läge där vinstestimaten fortsätter att skäras ned.

I förra delårsrapporten vittnade bolaget om en avmattning inom vissa kundsegment. Tidigare i juli sade ABB:s ordförande och tillika tillförordnade vd Peter Voser i en intervju med Reuters att ABB räknar med ett turbulent 2019 med bland annat handelsspänningar.

”Det finns tydliga motvindar på vissa slutmarknadssegment där vi är verksamma”, sade ABB-chefen. ”Man kan se en inbromsning i fordonssektorn världen över, vilket påverkar robotteknikmarknaden och vi kommer att känna av detta i något skede också”, sade Peter Voser.

Vidare uppgav han att ABB fortsätter genomgången av de delar av bolagets verksamheter som inte presterar så bra. ABB:s försäljningsutveckling har halkat efter konkurrenternas och prestationerna har varit otillfredsställande, anser han.

ABB-chefen vill förändra kulturen och ge divisionerna mer självbestämmande. Han uteslöt samtidigt ett nytt brett kostnadsbesparingsprogram. Peter Voser sade även att koncernen överväger förvärv av små eller medelstora företag för att uppnå förstärkningar.

Finanschefen Timo Ihamuotila uppgav vid kvartalsrapporten i april att ABB siktar på att öka intäkterna under 2019, med stöd från en orderbok på en ”sund” nivå.

ABB:s delårsrapport väntas torsdagen den 25 juli omkring klockan 06.45-07.00 på morgonen. En rapportpresentation går av stapeln samma dag klockan 14.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco