Tung dag för råvarurelaterade aktier

Gruvbolag och ståltillverkare intog på fredagsförmiddagen positioner nära botten i aktieindexen i hela Europa.
Tung dag för råvarurelaterade aktier - kina-aktier-700_binary_6960280.jpg

I det breda europeiska indexet Stoxx 600 var underindexet “Basic Resources” den svagaste komponenten, med en nedgång på drygt 4 procent för dagen. Även i Stockholm hade sektorn en tung dag.

Raset följer på USA:s president Donald Trumps tweets på torsdagskvällen om nya tullar riktade mot Kina. I ett första skede ska tullar på 10 procent införas på varor värda 300 miljarder dollar per den 1 september, utöver redan existerande importavgifter. Dessa kan dock komma att höjas till 25 procent om inget handelsavtal nås, lät presidenten förstå.

Utspelet följdes av en stigande konjunkturoro och ett snabbt fallande oljepris, som mest med cirka 7 procent, och nya nedgångar för basmetallerna. Koppar tappade på fredagen omkring 1,5 procent till drygt 5.800 dollar per ton och närmade sig därmed årets lägsta nivåer.

I London föll de stora gruvbolagen som Rio Tinto och BHP 3-5 procent, med Antofagasta i botten. I Stockholm tappade Boliden och Lundin Mining omkring 3 procent. Endast guldproducenter som Semafo noterades på plus, med stöd av ett stigande guldpris.

Även ståltillverkare hade en dyster förmiddag. Världsledande Arcelor Mittal backade över 5 procent, med Vallourec och Thyssen Krupp nästan lika mycket. Svenska SSAB gick inte heller oskadd ur raset. A-aktien förlorade drygt 3 procent.

Nedgångarna var också betydande för oljebolagen och oljeservicesektorn. I Stockholm föll Lundin Petroleum och IPC i storleksordningen 3 procent och i London backade Royal Dutch Shell drygt 2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.