Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tung dag för stålbolag

2018-11-09 13:43
Foto: Sean Kilpatrick/AP/TT

Den europeiska stålsektorn fick en tung inledning på veckans sista handelsdag. Svagast var tyska Thyssen Krupp, med Christer Gardells Cevian som storägare, sedan bolaget lämnat en ny vinstvarning.

Rejält ned var det även för likaledes tyska Klöckner, efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation för aktien.

Något bättre gick det för jätten Arcelor Mittal, som fått höjd rekommendation av UBS. Även svenska SSAB klarade sig jämförelsevis väl. Ett förvärv inom ståldistribution fick gott betyg av analytiker.

"Operativa utmaningar och svaga marknadsförhållanden har drivit Thyssen Krupp till en andra vinstvarning, med guidningen för rörelseresultatet sänkt cirka 11 procent", konstaterar Morgan Stanley i en analysuppdatering.

Vissa av problemen bedöms vara temporära, men det är fullt möjligt att negativa effekter kan komma att märkas även under 2019, skriver investmentbanken.

Analyshuset Bank Metzler sänkte på fredagen sin rekommendation för Thyssen Krupp till behåll, från köp, rapporterar Bloomberg News.

Aktien handlades vid 13-tiden på fredagen till cirka 17 euro på Frankfurtbörsen, en nedgång med nästan 11 procent sedan torsdagens stängning.

Tyska sektorkollegan Klöckner tog också rejält med stryk, med en nedgång på drygt 7 procent till 7:35 euro.

Investmentbanken Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för aktien till sälj från tidigare neutral, med ny riktkurs 7:40 euro (11), enligt Bloomberg.

Tydligt nedåt var det även för finländska Outokumpu, som backade 5,5 procent, och för tyska Salzgitter, som tappade 4 procent.

Arcelor Mittal, världens största stålproducent, stod sig alltså lite bättre sedan UBS höjt sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare sälj.

"Vi uppgraderar Arcelor Mittal /…/ efter att aktiekursen fallit med över 25 procent sedan början av juni mot bakgrund av oro för ett globalt överutbud, ökad import till Europa och avtagande efterfrågetillväxt", skriver UBS som menar att aktien nu är någorlunda rätt värderad. Arcelor backade 2,5 procent.

SSAB aviserade på morgonen ett förvärv av danska Saniståls distributionsverksamhet för 630 miljoner kronor. Förvärvet fick gott betyg av ett par analytiker vars kommentarer Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Totalt sett förefaller förvärvet rimligt värderat, i en stabil och välbekant omgivning, med en tydlig industriell logik och en relativt låg operativ risk vad gäller integration med resten av bolaget", kommenterar Morgan Stanley.

SSAB A tappade 2,5 procent.

"Basic Resources" var på fredagen det svagaste underindexet i det breda Stoxx Europe 600, med en nedgång på 2,9 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom