Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Tung månad för klädhandeln

2018-01-10 07:08
Foto: IBL

Klädhandelns försäljning sjönk med 4,7 procent i december, mätt i löpande priser, jämfört med samma månad föregående år. Skohandeln steg med 7,2 procent.

Det visar Svensk Handel Stils (Sko & Textilhandlarnas) Stilindex över försäljningsutvecklingen.

Ackumulerat under helåret 2017 sjönk klädhandelns försäljning med 2,6 procent, medan skohandeln steg 2,5 procent.

Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil, säger i en kommentar att det var snön i början av månaden och inte julhandeln som gav en bra månad för skohandeln, medan klädförsäljningen visade minus.

"Mellandagsrean i modehandeln har delvis tappat i intresse eftersom Black Friday på kort tid övertagit rollen som fyndköpsfenomen", säger han.

Branschen har genom sin jakt på rabatter först minskat i den reguljära julhandeln och nu har också mellandagsreans betydelse avtagit. I deras julprognos hade skohandeln till och med den 20 december ökat med 10 procent och kläder minskat med 4,5 procent.

Därefter har alltså klädhandeln inte sett någon förbättring samtidigt som skoförsäljningen också har försämrats, vilket tyder på en dålig julspurt och mellandagsförsäljning. Helårsfacit är också dystert och bör "få varje långsiktig hyresvärd att börja fundera", säger Mikael Sandström.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom