Tungt för tjänstesektorn

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk oväntat mycket i augusti.

Det svenska inköpschefsindexet (PMI) för tjänstesektorn uppgick till säsongsrensade 52,4 i augusti, jämfört med reviderade 56,5 i juli (preliminärt 56,6), enligt Swedbanks och Silfs sammanställning.

Enligt SIX News analytikerenkät förväntades inköpschefsindex hamna på en nivå om 56,4. Intervallet i förväntningarna låg mellan 56,3 och 56,5.

Ett tal över 50 indikerar att ekonomin expanderar medan ett tal under 50 ger signaler om tillbakagång.

”Tre av de fyra delindexen bidrog negativt och affärsvolym samt orderingång förklarar drygt 85 procent av fallet i tjänste-PMI. Samtliga delindex noterades dock i tillväxtzonen även om sysselsättningen med sin notering på 50,7 stannade precis över 50-strecket”, skriver Swedbank och Silf.

Delindex för orderingång föll från 57,1 till 52,0 i augusti vilket svarar mot ett negativt bidrag på 1,8 indexenheter till tjänste-PMI. I kontrast mot stigande orderingång sjönk orderstockarna och index noterades till 48,0.

”Trots augusti månads krympande orderstockar torde orderstocksomdömet vara på en god nivå efter att nya order stigit i över två år”, fortsätter Swedbank och Silf.

Delindex för affärsvolym backade med 6,9 indexenheter till 52,8 i augusti och bidrog negativt till tjänste-PMI med 1,7 indexenheter.

”Ett tre månaders genomsnitt signalerar en dämpad volymtillväxt jämfört mot närmast föregående tremånadersperiod. Vad gäller produktionsutsikterna för kommande halvår är dessa fortsatt ljusa och index föll med 0,5 indexenheter till 65,0 i augusti”, skriver Swedbank och Silf.

Index för leverantörernas insatsvarupriser föll till 56,4 i augusti från 58,5 i juli.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets