Turkcell-ägare överens om utdelning

Telia Sonera och övriga aktieägare i Turkcell Holding har kommit överens om ett förslag till årsstämman i Turkcell gällande utdelning om totalt 3,925 miljarder turkiska lira.

Förutsatt att årsstämman bifaller förslaget utgör Telia Soneras andel av ovan nämnda utdelning 1,492 miljarder turkiska lira. Det motsvarar cirka 4,9 miljarder svenska kronor före skatt och cirka 4,5 miljarder svenska kronor efter skatt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Turkcells årsstämma är utlyst till den 26:e mars 2015 och förslaget förväntas godkännas då Turkcell Holdings ägande i Turkcell uppgår till 51 procent.

Turkcells bolagsstämma har inte fattat något beslut sedan april 2010 då utdelningsbeslut fattades för räkenskapsåret 2009.

Utdelningsförslaget till årsstämman den 26:e mars 2015 representerar räkenskapsåren 2010 till 2014 och motsvarar cirka 42,5 procent av den ackumulerade nettovinsten under perioden.

Tvisten i Turkcell som har gjort att bolaget inte har kunnat lämna utdelning sedan 2010 har sin bakgrund i de finansiella svårigheter som Cukurova hamnade i 2005. Det turkiska bolaget använde då aktier i Turkcell för att få likvida medel från Teliasonera och Alfa Group. Tvisten har sedan dess gällt vem som har rätt till vilka aktier, vilket har lamslagit styrelsearbetet i bolaget.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.