Två tunga fall på Stockholmsbörsen

2017-01-11 13:48 Direkt Affärsvärlden
Stockholmsbörsen. Foto: Henrik Isaksson / IBL

Efter en svag öppning repade sig Stockholmsbörsen på onsdagsförmiddagen och vid lunchtid var index snudd på oförändrat. ABB var vinnare bland storbolagen, men även Boliden gick starkt. Fingerprint Cards fortsatte däremot tisdagens dystra trend och var sämst av aktierna i OMXS30.

Sett till sektorer gick råvaror och teleoperatörer relativt bra, medan bland annat energi och hälsovård handlades på minussidan.

Vid 13.30-tiden hade OMXS30 backat 0,1 procent till 1.508. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick samtidigt till 6,5 miljarder kronor. De flesta stora börser i Europa steg, om än med relativt små siffror.

Mest omsatta aktie var som många gånger förr Fingerprint Cards, som handlades ner ytterligare 4,6 procent efter tisdagens drygt 5-procentiga fall. Aktien trendade dessutom nedåt och noterade omkring klockan 13.30 årslägsta med 59:60 kronor.

Andra och Tredje AP-fonden har under december kraftigt minskat sina innehav i aktien, vilket Direkt rapporterade på tisdagen. I onsdagens Dagens Industri uppmanade Ekobrottsmyndighetens förre finansmarknadsexpert Per Friberg EBM att granska storägaren Johan Carlströms aktieaffärer i samband med Fingerprints vinstvarning i december.

ABB stärktes 2,3 procent med stöd av två positiva nyheter: en höjd rekommendation till köp från Bank of America/Merrill Lynch och en kraftlänksorder i USA.

Andra starka aktier var Electrolux, som avancerade 2 procent med hjälp av ett köpråd i senaste Affärsvärlden, och Boliden som gjort ett zinkfynd i Taragruvan i Irland och steg 1 procent.

MTG-aktien pressades hårt av en sänkt rekommendation från Morgan Stanley, som ändrade till undervikt från tidigare jämvikt. Nedgången var 4 procent.

Även volatila bränslecellsbolaget Myfc hade en tung onsdag. Aktien föll hela 7 procent utan att förekomma i nyhetsflödet.

Probi drabbades av en rekyl på 4,4 procent. Bakgrunden var tisdagens 24-procentiga kursrusning, som i sin tur var resultatet av att bolaget flaggat för ett rekordstarkt fjärde kvartal med kraftig tillväxt.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom